Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama pozvao Britaniju da ostane u EU

barack obama

Američki predsjednik Barack Obama apelovao je na Veliku Britaniju da ostane unutar EU, rekavši da žrtva američkih vojnika tokom Drugog svjetskog rata znači da Amerika ima udio u referendumskoj debati.

Obama je autorskom tekstu za britanski “Daily Telegraph” rekao da članstvo u EU pojačava utjecaj Britanije širom svijeta te da će London biti efikasniji u borbi protiv terorizma ako ostane zajedno sa svojim evropskim saveznicima.

Osvrćući se na predstojeći referendum u Britaniji u članstvu u EU 23. juna Obama je rekao da će o tome da odluče britanski glasači, ali da ishod te odluke predstavlja pitanje od dubokog interesa za SAD.

“Desetine hiljada Amerikanaca čija su tijela na evropskim grobljima predstavljaju tiho zaveštanje o tome kako su naš prosperitet i bezbjednost istinski isprepleteni”, navodi Obama.

Obama, koji je sinoć doputovao u trodnevnu posjetu Britaniji, dodao je da će put koji izaberu Britanci ostaviti traga na mogućnostima današnje generacije Amerikanaca.

Obama je upozorio da će napuštanje EU ostaviti Britaniju manje sposobnom da se bori protiv terorizma, migrantske krize i ekonomskih udara u globalnoj ekonomiji.