Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena godišnjica provedbe EU Programa za oporavak od poplava u BiH

eu-izlozba

Povodom obilježavanja prve godišnjice EU Programa za oporavak od poplava u BiH, sinoć je u prostorijama EU info centra u Sarajevu otvorena izložba fotografija koje prikazuju sanaciju objekata i infrastrukture te normalizaciju životnih uslova nakon razornih poplava i klizišta koja su u maju prošle godine pogodila Bosnu i Hercegovinu.

Izložbom pod nazivom “EU Program za oporavak od poplava” simbolično se obilježava i Svjetski humanitarni dan– 19. august, te Mjesec humanitarne pomoći u okviru Evropske godine razvoja.

U uvodnom obraćanju, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH dr. Renzo Daviddi je istakao da je od početka Programa ostvarena većina zacrtanih ciljeva.

“Obnovili smo kuće kako bi se ljudi mogli vratiti u svoje domove; škole kako bi djeca mogla nastaviti obrazovanje, obnovili smo javne objekte i komunalnu infrastrukturu kako bismo omogućili građanima neophodne javne usluge”, rekao je Daviddi.

Rezultate postignute tokom prve godine provedbe programa predstavio je rukovoditelj Programa za oporavak od poplava pri UNDP-u Edis Arifagić.

“Pored sanacije stambenih jedinica, javnih ustanova, lokalnih puteva i mostova, te objekata za vodosnadbjevanje i kanalizaciju, peta komponenta Programa o kojoj se nije toliko pričalo, a koja je i najvažnija, te koja će imati najdalekosežnije rezultate je prevencija od poplava. Pripremićemo sveobuhvatnu analizu BiH, sa posebnim fokusom na naseljena mjesta, kada je u pitanju ugroženost poplavama i klizištima. Rezultati ove analize će biti ustupljeni svim domaćim institucijama koje trebaju da pretoče informacije i podatke u strategiju za prevenciju od poplava i klizišta i minimiziraju rizik kada su pitanju ova dva prirodna fenomena“, istakao je Arifagić.

EU Program za oporavak od poplava, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), u saradnji sa Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) pokrenut je u augustu 2014. godine sa ciljem da se nakon poplava omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih.

Vrijednost Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija.