Sunday Times

Objavljen izvještaj Vlade: Britaniju nakon Brexita bez sporazuma očekuje haos

brexit

List navodi da 85 odsto kamiona koji koriste glavni prelaz na Lamanšu “neće biti spremni” za francusku carinu, što će značiti poremećaj rada u lukama i to će vjerovatno trajati oko tri mjeseca prije nego dođe do poboljšanja

Velika Bitanija će se suočiti sa nestašicom goriva, hrane i lijekova ako napusti EU bez prelaznog sporazuma, a što će dovesti do zagušenja luka i postavljanja tvrde granice u Irskoj, piše danas sunday Times  pozivajući se na izvještaj britanske Vlade.

Pozivajući se dokumenta koja su procurila u javnosti, a koja je sastavila britanska Vlada, list navodi da su ovo najvjerovatniji potresi koji će uslijediti nakon Brexita bez sporazuma.

List navodi da 85 odsto kamiona koji koriste glavni prelaz na Lamanšu “neće biti spremni” za francusku carinu, što će značiti poremećaj rada u lukama i to će vjerovatno trajati oko tri mjeseca prije nego dođe do poboljšanja.

Takođe, u dokumentima se navodi da će biti uspostavljena tvrda granica između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU, jer su se svi dosadašnji planovi da se to izbjegne izjalovili.

“Ovaj dosije kodnog naziva `Operacija Jelouhamer` predstavlja planove Vlade kako bi se izbjegao katastrofalan kolaps državne infrastrukture”, navodi list.

List ističe da ovaj dokument predstavlja do sada najsveouhvatniju procjenu spremnosi Britanije za Brexit bez sporazuma.

Premijer Britanije Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti EU 31. oktobra sa sporazumom ili bez njega.

Ministar za Brexit Stephen Barclay naveo je na Twitteru da je potpisao zakon kojim se poništava zakon iz 1972. godine o ulasku Britanije u EU.

“To sasvim jasno pokazuje narodu ove zemlje da nema povratka i da je `Bregzit` izvjestan”, napisao je Barclay.

U međuvremenu, grupa od više od 100 poslanika poslala je pismo Johnsonu  u kome traži od njega da sazove vanrednu sjednicu parlamenta i razmotri situaciju.

“Mi se suočavamo sa državnom vanrednom situacijom. Parlament mora da zasjeda sve do 31. oktobra kako bi se čuo glas naroda i kako bi se procijenio rad Vlade”, navodi se u pismu.

List navodi da će Johnson naredne sedmice reći francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Angeli Merkel da parlament ne može zaustaviti Brexit i da se mora postići novi sporazum ako Britanija hoće da izbjegne napuštanje bloka bez dogovora.

Johnson je pod pritiskom javnosti da spriječi “neuredan” izlazak iz EU, a vođa opozicije Jeremy Corbyn najavio je čak da će oboriti aktuelnu britansku Vladu početkom septembra kako bi odgodio Brexit.