Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgođeni razgovori o produženju sankcija protiv Rusije

EU za još šest mjeseci produžila sankcije Rusiji

Predstavnici EU odlučili su da odgode razgovore o eventualnom produženju postojećih sankcija protiv Rusije, prenosi AFP.

Ambasadori zemalja EU trebalo je dajuče, bez ikakve rasprave, potvrde produženje antiruskih sankcija, ali je “ovo pitanje povučeno sa dnevnog reda” izjavio je za neimenovani diplomatski izvor.

Očekuje se da će na novom sastanku, koji je planiran za danas, ambasadori razgovarati o drugim pitanjima, dodao je isti izvor.

“Sve zavisi od Italijana, koji čekaju na odluku premijera Matea Renzija. Postoji mogućnost da se o ovom pitanju razgovara ponovo danas ili sutra, ili tek na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak, 14. decembra”, rekao je diplomatski izvor.

Ekonomske sankcije koje je EU uvela protiv Rusije ističu 31. januara 2016. godine.

Jučer je jedan italijanski televizijski kanal citirao diplomatske izvore u Briselu koji su rekli da je Italija tražila pokretanje “političke debate” u vezi sa produženjem sankcija. Italija ne odobrava “automatsko” produženje sankcija Rusiji te je tražila da rukovodstvo EU razgovara ovom pitanju, prenosi “Sputnjik”.

Odnosi između Rusije i Zapada pogoršali su se zbog krize u Ukrajini.
Krajem jula 2014. godine, SAD i EU počele su uvoditi sankcije čitavim sektorima ruske ekonomije umjesto da samo ciljaju odabrane pojedince i kompanije.

Rusija je, kao odgovor na to, ograničila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije.