Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor na izbjegličku krizu: EU aktivira kopnenu stražu

izbjeglice

Samit lidera zemalja članica Evropske unije završen je rano jutros usvajanjem serije mjera za jačanje kontrole spoljnih evropskih granica, uz dodatnu pomoć za izbjeglice van teritorije EU.

“Fokus današnjih razgovora bio je na zaštiti spoljnih granica”, rekao je novinarima predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon sedmosatnog vanrednog samita 28 šefova i vlada u Briselu, dodajući da je za otklanjanje haosa na granicama potreban zajednički napor.

Među mjerama koje su lideri danas načelno usvojili je formiranje kopnene i pomorske evropske pogranične straže, putem jačanja evropske službe Frontex, koja bi dobila novi mandat i znatno veća sredstva, a trebalo bi da postane funkcionalna prije kraja godine.

Ilustracija: Blic.rs

Ilustracija: Blic.rs

Tusk je kazao da će detalji biti razrađeni do sljedećeg redovnog samita, koji je zakazan za 15. oktobar.

“Neke teme su još kontroverzne, ali imamo pozitivne signale da je igra prebacivanja krivice završena”, rekao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je kazao da je samit protekao u boljoj atmosferi nego što je očekivao.

On je najavio da će EU uputiti značajnu materijalnu pomoć za zbrinjavanje izbjeglica van EU, od čega će najmanje milijardu dolara biti upućeno Visokom komesarijatu za izbjeglice Ujedinjenih nacija.

Pored toga, evropski lideri su se dogovorili da do kraja mjeseca upute ekspertske timove u takozvane vruće zone, gdje je velika koncentracija izbjeglica, kako bi pomogli da se oni registruju i dobiju neophodnu medicinsku i ostalu njegu.

S obzirom da je sinoćnji samit bio vanredan, ovi dogovori tek treba da se formalizuju na redovnom sastanku šefova država i vlada EU u oktobru.