Odgovori BiH na Upitnik EK dostupni javnosti

upitnik-7
Foto: Anadolija

Odgovori BiH na Upitnik Evropske komisije javno su dostupni na web-stranici Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH, nakon što su danas uručeni predstavnicima Evropske komisije na ceremoniji u Sarajevu.

Odgovori na Upitnik predstavljaju rezultat napornog rada i angažmana institucija na svim nivoima vlasti, saopšteno je iz DEI.

U pripremi odgovora na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, tokom 14 mjeseci u 35 radnih grupa radila su 1.083 službenika sa svih nivoa vlasti.

Osim njih, u rad je bilo uključeno i 15 članova Komisije za evropske integracije, te 20 članova Kolegijuma za evropske integracije.

Održano je 70 sastanaka tijela u mehanizmu koordinacije tokom tehničke finalizacije odgovora, pri čemu je pripremljeno ukupno 20.037 stranica odgovora.

Iz DEI poručuju da je uz odgovore i priloge, dostavljen i 1.151 akt na koje se referira u odgovorima.

Osim odgovora institucija BiH, Evropskoj komisiji su uručeni i odgovori organizacija civilnog društva na 177 pitanja iz Upitnika.

Direkcija je, simbolično prema broju poglavlja, izdvojila i omogućila i građanima da odgovore na 35 pitanja od opšteg životnog značaja.

Prikupljeno je 5.347 odgovora građana BiH, koji su, takođe, uručeni Evropskoj komisiji.

Upitnik je instrument kojim se Evropska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovori na pitanja su jedan od izvora informacija koje će Evropska komisija u tome koristiti.