Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka u izvozu krompira dokaz da BiH može ispuniti standarde EU

krompir

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je odluka Evropske komisije kojom je BiH proglašena zemljom koja je iskorijenila prstenastu trulež krompira i dozvoljen izvoz te kulture, još jedan uspjeh i nagovještaj drugih aktivnosti u okviru nadležnih institucija u BiH na ispunjavanju uvjeta i standarda EU.

Zahvalio je institucijama koje su doprinijele ovakvoj odluci, posebno Agenciji za zaštitu zdravlja bilja, te naglasio da je to potvrda da BiH, bez obzira na podijeljene nadležnosti u toj oblasti, može ispuniti zahtjevne evropske standarde.

Šarović je pojasnio da je krompir jedna od naših važnijih poljoprivrednih kultura kojom je zasijano više od 30.000 hektara s godišnjom proizvodnjom više od 300.000 tona te izražava uvjerenje da će nakon ove odluke i mogućnosti izvoza u EU biti stečeni uvjeti i za veću proizvodnju jer je ovo područje koje to omogućava.

Naglasio je da nakon ove odluke više nema prepreka za izvoz povrtlarskih i voćarskih kultura u EU, te da ograničenja postoje još samo za hranu i poljoprivredne proizvode životinjskog porijekla.

Šarović je rekao da je kvota od 15.000 tona za izvoz mesa u Tursku sasvim dovoljna za BiH i da je obaveza Vijeća ministara BiH i ministarstva na čijem je čelu da ona bude zadržana u narednih pet do 10 godina, te naglasio da su u 2014. proizvodnja i izvoz mesa značajno povećani.