Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, kao član izaslanstva BiH, sudjelovao je danas na Prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Bruxellesu.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine na sastanku je predvodio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a u izaslanstvu je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Evropsku uniju na sastanku su predstavljali visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Na Prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije razgovarano je o temi Pretpristupne strategije u svjetlu Izvještaja Evropske komisije za 2015. godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i drugim temama koje se tiču odnosa između BiH i EU.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje na sastanku je pozdravilo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pohvalilo BiH za učinjeni napredak u 2015. godini na putu ka Evropskoj uniji.

Evropska unija je istaknula da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bitan korak za proces integracije BiH u EU i pruža širok okvir za jačanje suradnje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine na političkim i ekonomskim kriterijima, kao i trgovinsko i pravno usklađivanje sa pravnom stečevinom EU.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo usvajanje Programa reformi bosanskohercegovačkih vlasti, naglašavajući da to predstavlja bitan korak za vjerodostojnu provedbu obveza preuzetih od bh. rukovodstva.

Članovi Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje su istaknuli da je BiH ponovo na reformskom putu potrebnom za vraćanje na put integracija u EU.

Na temelju ovih činjenica, Vijeće Evropske unije je pozvalo Bosnu i Hercegovinu da nastavi s pozitivnim promjenama i da radi na implementaciji reformi u suradnji sa civilnim društvom.

Naglasili su da je progres u implementaciji Programa reformi neophodan kako bi BiH što prije predala prijavu za članstvo u Evropskoj uniji.

Vijeće je također pozvalo BiH da se fokusira na poboljšanje socio-ekonomske situacije u cilju progresa ka evropskim integracijama i pozdravilo Strateški dokument i Izvještaj o BiH, koje je Evropska komisija usvojila 10. novembra 2015. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.