Održan sastanak u okviru Struktuisanog dijaloga između EU i BiH

eu-zastave11

Ministarski sastanak u okviru Struktuisanog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, održan je danas u Briselu na poziv komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH (FBiH) Mato Jozić i ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović, kao i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta Safet Pizović.

Sastanak je bio prilika da se sagledaju dosadašnji rezultati u kontekstu Struktuisanog dijaloga, kao i da se postigne konsenzus o reformama koje se odnose na funkcioniranje pravosudnog sistema u BiH.

Od kada je 2011. godine pokrenut Struktuisani dijalog, Evropska komisija podržava vlasti BiH u identificiranju nedostataka postojećeg sistema, kao i postizanju dogovora o mogućim rješenjima. Krajnji cilj i dalje je konsolidacija funkcioniranja pravosuđa na svim nivoima, u cijeloj BiH, u skladu s odgovarajućim evropskim standardima i pravnom stečevinom.

Nakon detaljnih i konstruktivnih razgovora o narednim koracima, bh. vlasti su se složile da potpišu protokol čime ponovo ističu svoju snažnu predanost Struktuisanom dijalogu, a usaglasile su se i da rade na ostvarivanju, kao prioritetnog pitanja, reforme pravosuđa na državnom nivou (odnosi se i na Sud BiH i Tužilaštvo BiH) i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Također, dogovoreno je korištenje tehničke pomoći za finaliziranje značajnog paketa reformi, koji će biti razvijen u okviru parametara naznačenih u raznim setovima preporuka koje je izdala Evropska komisija i Venecijanska komisija.

Hahn je pozdravio potpisivanje Protokola, podsjećajući na važnost Struktuisanog dijaloga, kao jedinog održivog procesa za unapređenje ključnih reformi u pravosudnom sistemu BiH, koji je zasnovan na istinskom vlasništvu.

– Pozdravljam predanost koju su i danas iskazali predstavnici BiH i entiteta da zajedno rade na ključnim pitanjima reforme pravosuđa – kazao je Hahn, dodajući da je Evropska komisija spremna da aktivno podrži ovaj proces, te da očekuje da sve strane konstruktivnim pristupom doprinesu uspješnoj implementaciji.

Istakao je da je njihov cilj je da ojačaju nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosudnog sistema, u skladu s relevantnim evropskim standardima, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.