Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan treći krug pregovora BiH i EK

hamdo tinjak

U Briselu je danas održan treći krug tehničkih pregovora BiH i Evropske komisije o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Sudeći prema izjavama zvaničnika, današnji sastanak je približio stavove dviju strana.

Hamdo Tinjak, tajnik Ministarstva vanjske trovine i ekonomskih odnosa, koji pedvodi delegaciju BiH u pregovorima, nakon sastanka je izjavio kako su uspjeli ostati u okvirima Vijeća ministara i Predsjedništva BiH i to je ono za što se može reći da je uspjeh i zbog čega treba biti zadovoljan.

“Očekujem da će biti udovoljeno našem zahtjevu za najosjetljivije proizvode, prije svega mlijeka, za koje smo mi izrazili interes da budu u postepenoj prilagodbi”, rekao je Tinjak.

Naime, uvaženi su argumenti BiH i dogovor, kada se postigne, imaće klauzuju o faznom prilagođavanju bescarinskom uvozu evropskih roba na bh tržište, kako bi se time zaštitila domaća poljoprivredna proizvodnja.

Sa druge strane Komisija za BiH priprema sredstva različitih fondova kojima bi se, praktično, kompenzirali eventualni gubici provođenjem sporazuma.

Obje strane naglašavaju važnost što skorijeg dogovora koji ne samo da će odblokirati sadašnju suspenziju povlaštenog statusa zemlje u trgovini sa EU, već će značiti i ispunjenje jednog od ključnih uvjeta za kredibilnost bh. aplikacije za evropsko članstvo.

Naredni sastanak dva tima bi se mogao, prema očekivanjima, održati do kraja narednog mjeseca.