Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Održani hitni pregovori između EU i Grčke

14/06/2015

U potpunoj tajnosti i bez najave i bilo kakvog saopćenja, u Briselu se odvijaju hitno sazvani novi pregovori Evropske komisije i grčkih ministara o spriječavanju bankrota Grčke.

Jedan od najvažnijih uvjeta na ovim pregovorima je da Atina prihvati strukturne reforme i dodatno ‘stezanje kaiša’, ali vlada u Atini zahtijeva i obnovu privrednog rasta, reprogramiranje i djelimično otpisivanje grčkog duga koji iznosi 360 milijardi eura.

Ovi razgovori su počeli u subotu u atmosferi velike napetosti i pada vrijednosti na svjetskim berzama nakon što se Međunarodni monetarni fond povukao iz tehničkog dijela pregovora i prijetnji zvaničnika EU da Grčka, pritisnuta rokovima otplate milijardi eura dugova, može bankrotirati i napustiti eurozonu.

Vlada u Atini nagovijestila je također da bi mogla smanjiti najveće penzije, što je dosad uvijek odbijala. Ovo je bio ključni zahtijev MMF-a uz insistiranje na smanjivanju plata u javnom sektoru, liberalizaciji tržišta radne snage i daljoj privatizaciji.

Evropska komisija ne dijeli sasvim stavove MMF-a, koji, pored ostalog, tvrdi da je neodrživo da su grčke penzije, koje su prethodno dosta smanjene, i dalje u prosjeku skoro ravne njemačkim penzijama, s tim što je njemački budžet uravnotežen, a njemačka privreda daleko moćnija i konkurentnija od Grčke.

Predstavnici u Evropskoj komisiji su danas novinarima rekli da se ne predviđa nikakvo saopćenje ili izjave za medije o najnovijim kontaktima predsednika Evropske komicije Jean-Clauda Junkera i potpredsjednika grčke vlade Janisa Dragasakisa i ministara Nikosa Papasa i Euklida Cakalotosa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.