Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OEBS će ponovo učvrstiti evropsku bezbjednost

ivica-dacic

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić izrazio je uvjerenje da će OEBS igrati ključnu ulogu u pronalaženju rješenja za aktuelne krize i ponovo učvrstiti evropsku bezbjednost.

Dačić je, na zatvaranju godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a, rekao da osim Ukrajine, postoje i mnoga druga goruća pitanja koja zahtijevaju pažnju, a to su porast migranata i izbjeglica na Mediteranu i u oblasti Jugoistočne Evrope, ali i šire.

On je istakao da pažnju zahtijevaju i terorizam, naročito fenomen stranih boraca, organizovani kriminal i nelegalna trgovina, kao i klimatske promjene.

Dačić je istakao da je najviši prioritet predsjedavanja Srbije OEBS-om da “preusmjeri tok izrazito kritične situacije”.

On je zahvalio OEBS-u na sveobuhvatnoj ulozi u njegovanju demokratskih institucija, pomirenja i regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, i ocijenio da je ova organizacija dala doprinos i u ostalim područjima regiona OEBS-a, a ima potencijal da uradi više.

“Napredak na terenu u Ukrajini i oko nje, kao i za pregovaračkim stolom, suštinski je uslov ne samo za obnavljanje mira i bezbednosti u našem regionu, već i za jačanje naše zajedničke bezbednosne arhitekture”, naglasio je Dačić.

On je dodao da bez punog poštovanja i stroge primjene principa i obaveza OEBS-a ne može biti ni prave bezbjednosti ili stabilnosti.