Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oettinger: Članice EU moraju uplaćivati više u budžet nakon Brexita

Gunther Oettinger, Eduard Stavitskyi

Njemačka i ostale države kontributori EU morat će uplaćivati više u budžet bloka kada ga Britanija napusti, izjavio je u utorak evropski komesar za budžet Guenther Oettinger, insistirajući ipak da neće morati da nadoknađuju kompletan britanski udio u budžetu.

– Ne mislim da su zemlje koje uplaćuju neto doprinos spremne da preuzmu kompletan britanski doprinos – izjavio je Oettinger za poslovne novine Handelsblatt.

– Istovremeno, Poljska i ostale zemlje koje imaju koristi od neto doprinosa neće prihvatiti da im se pomoć za strukturno slabije regije smanji za devet milijardi eura godišnje. Kompromis se mora pronaći – kazao je.

S novim finansijskim bremenom od bavljenja izbjegličkom krizom, planovima kolektivne odbrane i borbe protiv terorizma, EU bi mogla ukinuti neka tradicionalna ulaganja kao što su subvencije za strukturno slabije regije.

Oettinger je izjavio za Handelsblatt da se protiv plaćanju taksi EU, kako je nedavno predložio bivši italijanski premijer Mario Monti.

– Umjesto toga, dio novca za finansiranje bloka mogao bi se namaknuti iz poreza na gorivo u državama članicama – jedan ili dva centa po litri – predložio je on.

London će nastaviti da finansira projekte EU koje je stvorio i nakon planiranog napuštanja bloka u 2019., kazao je Oettinger.

– Britanske uplate u budžet EU neće biti odjednom prekinute kada oni napuste EU – izjavio je nedavno imenovani budžetski čelnik bloka.

Bruxelles sada razmatra kako da odluči o potrošnji u svom narednom sedmogodišnjem budžetu, koji bi trebao stupiti na snagu u 2021.

Oettinger je, međutim, sugerirao da bi Brexit mogao biti prilika da se skrati period planiranja na pet godina – ponavljajući dugo vremena iskazivani zahtjev evropskih parlamentaraca koji žele da se budžeti podudare s dužinom trajanja njihovih mandata.

EU bi mogla izaći s prijedlogom svog narednog budžetskog perioda do 2020. godine, izjavio je njemački komesar , ostavljajući Britaniju da se bori s doprinosima za EU do početka novog budžeta u 2026. godini, prenosi AFP.