Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 2.000 migranata pokušalo ući u Eurotunnel

eurotunnel111

Svakodnevni pokušaji migranata da se dokopaju Velike Britanije kroz tunel ispod La Manchea iz Calaisa u noći na utorak dostigli su vrhunac s njih oko 2.000 koji su pokušali ući u Eurotunnel.

“To je najbrojniji pokušaj upada u posljednjih mjesec i po”, rekao je glasnogovornik Eurotunnela.

Jačanje mjera sigurnosti polovinom juna u luci u Calaisu nagnalo je migrante da okušaju sreću preko tunela.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve iz Londona je potvrdio te brojke. “Radi se o pokušaju gotovo 2.000 migranata, ali svi su vraćeni”, rekao je, dodajući da je bilo i hapšenja.

Posljednjih sedmica pokušaji migranata da se probiju kroz Eurotunnel sve su češći i masovniji.

U utorak navečer, područje oko Eurotunnela je mirno, dok inače više stotina migranata hoda uokolo, piše agencija AFP.
“Prošle noći čitavo naše sigurnosno osoblje, odnosno oko 200 osoba, kao i snage reda bile su pozvane” kako bi spriječili upade, i to između ponoći i 4 sata ujutro, rekao je glasnogovornik tunela.

Od početka mjeseca ukupno su osujećena 4.500 pokušaja ulaska u tunel, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova.

Nakon razgovora s Cazeneuveom, britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May najavila je u utorak da će Velika Britanija sa sedam miliona funti pomoći u osiguravanju tunela s francuske strane.

Eurotunnel je prošle sedmice zatražio od francuske i britanske strane odštetu kako bi kompenzirao troškove sigurnosti i prekida prometa vezanog uz talase migranata.

Migrant poginuo dok je pokušao proći kroz Eurotunel

Jedan migrant izgubio je život u pokušaju prelaska Eurotunela sa francuske do engleske teritorije, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnica francuskog grada Calaisa Natacha Bouchart izjavila je kako je grupa od skoro 150 migranata u noći sa utorka na srijedu pokušala preći Eurotunel. Prema njenim riječima, migranti iz Francuske u Englesku žele doći “po svaku cijenu” te stoga putuju autoputevima, ukrcavaju se na kamione te vozove.

Ona je pozvala vlade dviju zemalja da zajednički rade na rješavanju pitanja migranata. Zbog istog problema, Eurotunnel je ranije pozvao zvaničnike dvije zemlje da poduzmu mjere protiv migranata koji u posljednje vrijeme gube živote na putu prema željenim zemljama Evrope.