Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončati zastrašivanje, pritiske i nasilje protiv novinara

evropska-unija

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara obilježava se 2. novembra, a tim povodom visoki dužnosnici Evropske unije pozvali su na okončanje zastrašivanja, pritisaka i nasilja protiv novinara širom svijeta.

U zajedničkoj izjavi potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa i Andrusa Ansipa, visoke predstavnice Federice Mogherini te povjerenika Günthera Oettingera, Johannesa Hahna i Věre Jourove pozvali su sve države, medijske kuće i djelatnike da se pridruže naporima na okončanju nekažnjivosti za zločine protiv novinara.

Najveći prioritet visoki dužnosnici EU daju upravo sigurnosti novinara, blogera i drugih medijskih aktera, suprotstavljajući se bilo kojim zakonima, propisima ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja istovremeno podržavajući korake na sprečavanju i odgovoru na napade na novinare i blogere.

– Slobodni mediji i medijski pluralizam su ključni za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo. Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju. Nedavno usvajanje Rezolucije o sigurnosti novinara u Vijeću za ljudska prava UN-a predstavlja korak naprijed ka sigurnosti medijskih djelatnika – saopćili su.

Stoga su pozvali sve države na provedbu rezolucije UN-a i drugih međunarodnih obaveza te poduzimanje aktivnih koraka da bi se spriječilo i odgovorilo na nasilje protiv novinara i osiguralo da državni i nedržavni počinitelji i poticatelji na takve oblike nasilja budu izvedeni pred lice pravde.

U cilju jačanja angažmana na promociji medijskih sloboda i pluralizma i zaštite novinara u EU, za 17. i 18. novembra najavljen je godišnji skup koji organizira Evropska komisija o temi “Medijski pluralizam i demokratija”.

Ovoj konferenciji prisustvovat će kreatori politika u EU, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija te medijski akteri kako bi se razmotrile konkretne i izvodljive mjere za poboljšanje stanja temeljnih prava EU, uključujući i zaštitu novinara, saopćeno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.