Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opći izbori u Španiji: Pobijedila Narodna partija, Podemos treći

spanija izbori

Na općim izborima u Španiji, održanim jučer, na kojima su se birala oba doma nacionalnog parlamenta, pobijedila je Narodna Partija (PP), međutim ni ona nije postigla dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlade.

PP je dobila 28 posto glasova, odnosno 122 od 350 zastupničkih mjesta u Parlamentu. Također birači su birali i sastav Senata koji broji 208 zastupničkih mjesta.

U utrci za ulazak u najvišu zakonodavnu instituciju Španije nadmetalo se više od 4.000 kandidata.

Partija Podemos, koja je prvi put učestvovala na izborima, bila je treća i osvojila 21 posto glasova, odnosno dobila je pravo na 69 zastupničkih mjesta.

Lider partije Podemos Pablo Iglesias kazao je kako se “Danas rodila nova Španija” i da su posebno dobri rezultati zabilježeni u Madridu, Valenciji, Galiciji, kao i Kataloniji i Baskiji.

Nova vlada u narednom četverogodišnjem mandatu će naslijediti probleme ekonomske krize i nezaposlenost od 23 posto, ali i goruće pitanje unutrašnje politike Španije vezano za inicijative o otcjepljenju Katalonije.

Rezultati na osnovu 92 posto prebrojanih glasova izgledali su ovako: Narodna partija osvojila je 122, Socijalistička radnička partija (PSOE) 91, Podemos 69, Ciudadanos 40, dok je ostalih šest partija osvojilo manje od po deset zastupnika.