Orban: Mađarska spremna za postavljanje nove žičane ograde

Viktor-Orban-

Premijer Mađarske Viktor Orban je izjavio da Evropska unija (EU) planira iz Turske prihvatiti oko 400-500 hiljada izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Orban je na konferenciji za medije kazao da obavezujuće kvote za svaku zemlju članicu EU-a za primanje izbjeglica predstavljaju veliku prijetnju za mnoge evropske zemlje.

“Obavezujuće kvote za svaku članicu i dalje predstavljaju prijetnju za Evropljane. To je u narednom periodu najveća prijetnja od koje se moramo nekako zaštititi”, rekao je Orban, poznat po antiimigrantskim stavovima.

Dodao je kako Evropska unija (EU) planira da iz Turske primi oko 400-500 hiljada izbjeglica u narednom periodu.

“Prema postojećem sporazumu, EU planira da iz Turske direktno prihvati 400-500 hiljada izbjeglica. Mađarska se tome protivi”, istakao je Orban.

Istakao je kako sporazum između EU i Turske nije obznanjen javnosti jer se, kako je rekao, mnoge zemlje EU-a protiv dolasku novih izbjeglica na kontinent.

Smatra kako je potrebno da se diplomati i političari u Briselu snažnije bore protiv izbjegličke krize dok su, kako je rekao, na jugu Evrope potrebne vojne i sigurnosne snage koje bi se suočile s ovim problemom.

Dodao je da je Mađarska poduzela potrebne mjere jer, kako je kazao, val izbjeglica prema Evropi će potrajati.

“Ove godine će biti sve više izbjeglica s juga. Mađarska vlada je zbog toga osnažila sigurnost na granicama te povećala kapacitet za postavljanje nove žičane ograde”, rekao je Orban.