Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orban nakon odluke Austrije da ograniči prihvat izbjeglica: Zdrav razum je prevladao

viktor orban

Premijer Mađarske Viktor Orban pohvalio je odluku Austrije da uvede ograničenje za prihvat izbjeglica, rekavši da je “zdrav razum prevladao”, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je gostujući na državnom radiju poručio da je odluka Austrije da 2016. godine primi do 38.000 izbjeglica, a do 2019. godine 128.000 “najvažnija vijest u posljednjih nekoliko mjeseci.”

“Odluka Austrije je pokazala da Evropa ne može na neograničen i nekontrolisan način primiti toliku masu stranaca”, izjavio je mađarski premijer.

Orban, koji je prošle godine naložio da se podigne bodljikava žica na granici sa susjednom Srbijom i Hrvatskom, kako bi se smanjio priliv migranata, kazao da je za Mađarsku “najbolji migrant onaj koji ne dolazi. Najbolji broj je nula.”

Također je podsjetio da je nakon početnog uvoza bodljikave žice, koju je koristila povodom gradnje ograde duž zelene granice sa Srbijom i Hrvatskom, Mađarska započela vlastitu proizvodnju i da je dosad izvezla stotine kilometara žice u druge zemlje poput Slovenije, Makedonije i Bugarske.