Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sjevernoj Koreji uhapšen američki student

North Korean leader Kim Jong Un guides the multiple-rocket launching drill of women's sub-units under KPA Unit 851

Pyongyang je u petak saopćio da je uhapsio američkog studenta optuženog da je po naredbi Washingtona vodio “neprijateljske aktivnosti “ u Sjevernoj Koreji, gdje je ušao s turističkom vizom.

Ovo hapšenje se događa u trenutku osjetljivom na diplomatskom planu, dok Sjedinjene Američke države igraju pokretačku snagu za uvođenje novih sankcija protiv Sjeverne Koreje nakon nuklearne probe izvedene početkom januara.

Student, identificiran kao Frederick Otto Warmbier s Univerziteta u Virginiji, ušao je u Sjevernu Koreju “da bi uzdrmao temelje jedinstva RPDC-a po nalogu američke vlade”, objavila je državna agencija KCNA, koristeći zvanični akronim režima, Narodna demokratska republika Koreja.

“On je uhapšen dok je izvodio neprijateljske aktivnosti u RPDC-u i predmet je istrage”, dodala je agencija.

Izraz “neprijateljske aktivnosti” se redovno koristi protiv stranaca uhapšenih u Sjevernoj Koreji. On se može odnositi na veliki broj djela, od špijunaže do misionarskih aktivnosti.

Ovo hapšenje dolazi tri mjeseca nakon oslobađanja južnokorejskog studenta univerziteta iz New Yorka (NYU) koji je uhapšen u aprilu zbog nelegalnog ulaska u Sjevernu Koreju.

Dvadesetjednogodišnji Joo Wo-Moon, nosilac stalnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, nije bio predmet nikakvog procesuiranja, suprotno brojnim drugim strancima uhapšenim u Sjevernoj Koreji, objavio je AFP.