EU u fokusu

Orban: Neka Evropa da tri milijarde eura pomoći komšijama Sirije

12/09/2015

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja je izložena kritikama zbog oštrog tretmana prema izbjeglicama, predložio je danas da Evropska unija da tri milijarde eura pomoći susjedima Sirije kako bi se na taj način spričio ogromni priliv izbjeglica.

Orban je u intervjuu za njemački list “Bild” rekao da želi da EU da novac Turskoj, Libanu i Jordanu, prvim zemljama u koje dođu Sirijci kad napuste svoju zemlju bježeći pred ratom, prenijela je agencija AFP.

-Imamo plan, koji ću predstaviti liderima Evropske unije na našem sljedećem sastanku, a koji predviđa osiguranje ogromne finansijske pomoć zemljama koje graniče sa Sirijom – rekao je mađarski premijer.

Od početka rata u Siriji, prije četiri godine, milioni ljudi su napustili tu zemlju, a mnogi od njih su našli utočište u kampovima u susjednim zemljama.

-Ukoliko je potrebno više novca, povećat ćemo pomoć sve dok priliv izbjeglica ne presuši – rekao je Orban i dodao:

-Ti migranti ne dolaze iz ratnih zona, već iz kampova iz tih susjednih zemalja, gdje su bili bezbjedni. Oni ne bježe od opasnosti, oni su već pobjegli i ne bi više trebalo da strahuju za svoje živote”.

-Oni ne dolaze u Evropu zato što tragaju za sigurnošću, već zato što žele bolji život nego što ga imaju u kampu. Oni žele njemački život ili možda švedski život – rekao je Orban u intervjuu za “Bild”, čiji su dijelovi objavljeni danas.

Orban je zauzeo čvrst stav prema hiljadama izbjeglica koje prolaze kroz Mađarsku i insistira na primjeni novog oštrijeg zakona, prema kojem je ilegalni prelazak granice krivično djelo.

Pored toga, povećan je broj vojnika koji na granici Mađarske sa Srbijom grade ogradu, navodi AFP, prenosi Tanjug.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.