Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović, Asin i Mina o formiranju komisije za kvalifikacioni okvir u BiH

osmanovic delegacija eu

Šef Odjela za saradnju Melvin Asin i šef Pododjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Massimo Mina informirali su ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića o stavovima kada je riječ o programiranju IPA 2 predpristupne pomoći EU u oblasti obrazovanja.

Na sastanku su podržane i aktivnosti koje se vode na IPA programiranju u oblasti rada, obrazovanja i socijalne politike, a posebno je naglašena potreba skorog formiranja Komisije za kvalifikacioni okvir u BiH.

Osmanović je istakao da je formiranje komisije neophodno s obzirom na to da se od BiH očekuje da razvije vlastiti kvalifikacioni okvir koji će biti usklađen s Evropskim kvalifikacionim okvirom te izrazio očekivanje da će institucije Republike Srpske uskoro imenovati svoje predstavnike u Komisiju koja će raditi na izradi tog dokumenta.

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) također su informirali predstavnike Delegacije EU o mjerama koje su preuzete na uspostavljanju boljeg sistema deminiranja u BiH.

Naglašeno je da je u proteklom periodu mnogo urađeno na izradi Zakona o protivminskom djelovanju, reviziji Strategije deminiranja te da je neophodno donijeti standarde deminiranja u skladu s evropskim standardima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.