Svijeće za Mahira na Španskom trgu u Mostaru

svijece spanski trg mahir rakovac12

Na Španskom trgu u Mostaru danas su mostarske majke spontanim okupljanjem i paljenjem svijeće za tragično preminulog Mahira Rakovca iz Sarajeva iskazali podršku njegovoj majci, ali i svoj zlostavljanoj djeci, javlja Anadolu Agency (AA).

Tragična smrt četrnaestogodišnjeg Mahira potresla je ne samo Sarajevo i BiH, nego i čitavu regiju, a majke iz Mostara iskazale su veliku zabrinutost za kompletno društvo, te pozvale sve odgovorne osobe da se uključe i pronađu model kako bi se djeci vratila sigurnost barem u školskim prostorijama.

“Ja kao majka, kao ljudsko biće, osjećam se užasno i voljela bih da se ovo više nikada nikome ne desi. Mi kao majke i kao građani Mostara nastojat ćemo naravno da ne zaboravimo Mahira, Aleksu i svu djecu koja su trpjela teror od svojih vršnjaka”, kazala je Ajla Jelin nakon što je upalila svijeću za Mahira.

Sve majke, svi građani i svako ljudsko biće, kako je naglasila, moraju poduzeti sve da djeca budu sigurna i zaštićena barem u školama.

“Uvesti osiguranja, inspekcijske nadzore, a nastavnike educirati i podsjetiti na to da oni trebaju djeci biti uzor i odgojitelji, jer na djeci je budućnost svijeta”, neki su od prijedloga koje su iznijele majke na Španskom trgu u Mostaru.

“Sve ovo što se desilo s Mahirom mogu samo oplakati, jer i moj sin je žrtva ovog nesretnog društva”, kazala je Senada Ćustović. Ona je, kako kaže, od samog početka uključena u grupu “Pravda za Mahira” i bit će dio ove borbe do samoga kraja.

“Želim da njegova majka Alisa i njegov očuh ustraju u svojoj borbi do kraja. Znamo da je uzrok Mahirove kao i Aleksine smrti loš sistem i pravda za njih će biti pravda za svu djecu koja su pretrpjela nasilje i zlostavljanje”, ustvrdila je Ćustović.

Prisjetivši se patnje koju je njezin sin prošao, nazvala je današnje društvo “bolesnim” koje bi, kako je kazala, iz temelja trebalo mijenjati.