Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnivačke članice tvrde da je EU u veoma lošem stanju

eu brisel

Evropska unija suočena je s “kritičnim vremenima” i sve njene članice trebale bi ostaviti po strani vlastite sebične interese kako bi se bavile problemima kao što su imigracija i terorizam, saopćilo je šest osnivačkih država članica EU.

Sedmicu dana nakon što je EU prihvatila da neke njene članice nikada neće ići dalje u ustupanju dijela svog suvereniteta, plaćajući cijenu zadržavanja Britanije u klubu, Njemačka, Francuska, Italija, Belgija, Holandija i Luksemburg obećale su raditi na “nikada tješnjoj uniji” na sastanku u Rimu, gdje su osnovale blok u 1957.

– Zabrinuti smo stanjem evropskog projekta. Zapravo, izgleda da se suočavamo s veoma izazovnim vremenima. U ovim kritičnim vremenima, mi kao zemlje osnivači, osjećamo se posebno prozvanim – navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova Šestorke.

Sastanak je održan u vrijeme dubokih podjela unutar bloka od 28 članica oko toga kako se baviti prilivom stotina hiljada migranata koji stižu u Evropu bježeći pred ratom i propalim državama na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Također je uslijedio dvije sedmice nakon što je Bruxelles pristao na sporazum s britanskim premijerom Davidom Cameronom koji, između ostalog, potvrđuje limitiranje obavezivanja na “nikada tješnju uniju” za narode Evrope, dijela paketa Cameronove kampanje prije referenduma na kome bi druga ekonomija EU trebala odlučiti da li da nastavi svoje 43-godišnje članstvo.

Istovremeno priznajući da unija “dopušta razne puteve integracije”, prvobitni potpisnici Rimskog sporazum su objavili: “Ostajemo odlučni da nastavimo proces stvaranja nikada tješnje unije među narodima Evrope”.

Sastajući se u Italiji, koja je na prvoj liniji fronta prema valu migranata koji kreću prema Evropi preko Mediterana, ministri su također istaknuli potrebu za prevazilaženjem podjela oko odgovora EU na migrantsku krizu, prenosi Reuters.

Mađarska i Austrija u ovoj su sedmici pozvale na podizanje ograda na makedonskoj i bugarskoj granici s Grčkom i između Austrije i Slovenije, a nekoliko država članica dovelo je u pitanje Schengenski sporazum o slobodnom kretanju unutar EU.

Saopćenje poziva na bolje upravljanje vanjskim granicama unije u cilju njihovog osiguranja dok zadržavaju Schengen i ne ometaju slobodu kretanja.

Ono ne sadrži konkretne političke prijedloge, ali navodi da je Evropa “uspješna kada prevazilazimo uske sebične interese u duhu solidarnosti”.