Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Otkup državnih obveznica je legalan

16/06/2015

Evropski sud pravde presudio je danas da je program otkupa državnih obveznica koji provodi Evropska centralna banka /ECB/ legalan i u skladu sa njenim ovlaštenjima.

“Ovaj program otkupa državnih hartija od vrijednosti na sekundarnim tržištima ne predstavlja kršenje ovlaštenja ECB u vezi sa monetarnom politikom i nije protivan zabrani monetarnog finansiranja država članica”, navodi se u presudi.

Odluka je donesena u vrijeme kada su finansijska tržišta u Evropi uzdrmana zbog grčke dužničke krize i mogućeg izlaska Atine iz eurozone.

Indeksi evropskih berzi pali su jutros na najniži nivo od februara zbog bojazni da će Grčka bankrotirati.

Njemački berzanski indeks Daks oslabio je za 0,6 odsto, odnosno za 71 poen, pošto su investitori reagovali na najavu da bi lideri EU mogli da nametnu Grčkoj uvođenje kontrole tokova kapitala ovog vikenda.

Kamata na grčke obveznice sa dvogodišnjim prispijećem na naplatu jutros je premašila 30 odsto. To je veoma visoka vrijednost i vjerovatno znači da dug neće moći biti naplaćen u cjelosti.

U porastu su i kamate na italijanske i španske hartije od vrijednosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.