Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uslovi koje ćete morati ispuniti da biste ušli u Evropsku uniju

banja_luka_konzulat_slovenija_AA(5)
Konzulat Slovenije u Banjaluci

Uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), prijedlog Evropske komisije koji postoji još od 2016, prošle nedjelje je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE), a da bi stupio na snagu još čeka na usvajanje nadležnih tijela Evropskog parlamenta i Savjeta ministara EU.

Ta vijest uznemirila je prošle nedjelje sve građane u bivšim ex-jugoslovenskim republikama koji su pomislili da će nadalje za njih važiti posebna pravila putovanja, kao i da će im odlazak preko granice biti znatno otežan.

Ipak, iz Odbora za građanske slobode EU poručuju za “Blic” da mjesta panici nema i da će nova procedura umnogome olakšati i ubrzati birokratiju koja ih inače čeka na graničnim prelazima. Radi se o sistemu koji će se primjenjivati na stanovnike država van EU koji mogu da putuju bez viza.

– Prvo, moramo da naglasimo da se ne radi ni o kakvim vizama. ETIAS nije viza. Putnicima koji inače putuju bez viza u šengenski prostor, ta mogućnost nikako neće biti uskraćena i ETIAS to neće promijeniti. Radi se o lakšem, jeftinijem, bržem i pristupačnijem sistemu provjere putnika koji će u 95 posto slučajeva rezultirati pozitivnim odgovorom u roku od nekoliko minuta. U pitanju je mali, ali neophodan, proceduralni korak koji će svim putnicima koji putuju bez vize omogućiti da izbjegnu birokratiju i kašnjenja prilikom predstavljanja na granicama. Dakle, ETIAS ne samo da će poštovati bezvizni status već će i olakšati prelazak spoljne šengenske granice za državljanje trećih zemalja – kažu za Blic iz Odbora za građanske slobode.

Oni poručuju da će sistem spriječiti ilegalne imigracije, da će poboljšati granične kontrole, uštedeti vrijeme putnicima, kao i da će predstavljati korisno sredstvo u borbi protiv kriminala i terorizma.

Kako se popunjava?

Kako dalje naglašavaju, da bi se popunio ETIAS formular nije neophodan odlazak u konzulat, ne postoji podnošenje prijava, nema biometrijske registracije, a prikuplja se “značajno manji broj informacija” nego u slučaju postupka podnošenja zahtjeva za izdavanje vize.

– Primjera radi, trenutna procedura izdavanja šengenske vize može trajati do 15 dana, a u nekim slučajevima i 30, pa i 60. ETIAS formular se popunjava online (preko interneta). Popunjavanje traje oko 10 minuta, a u 95 odsto slučajeva pozitivan odgovor stiže odmah. Takva dozvola važiće narednih pet godina sa neograničenim ulaskom u šengenski prostor – dodaju.

Prijava se vrši samo jednom, a putuje se neograničen broj puta.

Koje informacije će se tražiti od nas?

Iz LIBE za “Blic” naglašavaju da će formular sadržati niz “bazičnih pitanja” o putnicima, kako kažu, znatno manje nego kad recimo tražite vizu za SAD. Putnici stariji od 18 godina će također morati da plate taksu u iznosu od 10 eura (sa mogućnošću oslobađanja od plaćanja za osobe mlađe od 18 godina, starije od 60 godina, članove porodica državljana EU i studente i istraživače koji putuju u akademske svrhe).

Primjer zahtjeva:

  • Lični podaci (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, pol, nacionalnost…)
  • Putna isprava (podaci pasoša)
  • U koju državu prvo ulazite
  • Razlog putovanja
  • Sigurnosna pitanja koja se tiču javnog zdravlja
  • Kriminalna pozadina (da li ste bili osuđivani, posjedujete li kriminalni dosije)
  • Da li ste se oglušili o zabranu ulaska u neku EU zemlju ili odbili da izađete.

Nakon popunjavanja formulara, vrši se automatska provjera identiteta i pasoša, a odgovori se uzimaju u razmatranje i vrši se skeniranje (da li se nalazite na Interpolovoj/EURODAC/ERICS… potjernici).

Šta ako me odbiju?

Svako koga odbiju, dobit će razloge za to, a imat će i rok od dvije nedjelje da podnese žalbu.

“Ne targetiramo ljude sa Balkana”

Iz LIBE naglašavaju da uvođenje novog sistema nema nikakve veze sa targetiranjem ljudi sa Balkana već da se on odnosi na više od 60 zemalja svijeta čijim stanovnicima je omoguićeno bezvizno putovanje u zemlje EU, uključujući SAD i Kanadu.

– Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Imamo namjeru da sačuvamo tu bliskost i partnerstvo, kao i da olakšamo mobilnost i kontakte među ljudima EU i Zapadnog Balkana. Prije godinu dana smo predložili uspostavljanje ETIAS sistema kako bismo ojačali svoje kapacitete za regulisanje bezbjednosnih i migracionih rizika povezanih sa sve većim brojem bezviznih putnika. Povećana sigurnost je od međusobne koristi za EU i zemlje iz koji pristižu putnici kako bismo zaštitili naše recipročno kretanje. Kako je već rečeno, ETIAS nije viza, već jedostavan i jeftin mehanizam za sigurnost posjetilaca koji se odnosi jednako apsolutno na sve zemlje čiji građani putuju bez viza u šengenski prostor. Građani će i dalje putovati bez viza, ali će morati da dobiju jednostavno odobrenje putovanja u šengensko područje – kaže za “Blic” Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije.

Očekuje se da novi sistem počne da se primjenjuje tek od 2020. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije za “Blic”: Tražili smo da nas izuzmu

– Imajući u vidu povećan broj terorističkih napada, visoki bezbjednosni rizik i uopšte bezbjednosnu situaciju u svijetu, Evropska komisija je procijenila da je neophodno uvesti novi sistem prikupljanja informacija o pojedincima, koji dolaze u EU, bez prethodne obaveze pribavljanja vize. Kao budući instrument EU za prikupljanje neophodnih podataka o putnicima, Evropska komisija je 16.11.2016. predložila Sistem za informacije o putovanju i njegovom odobravanju (ETIAS), čija bi glavna funkcija bila zaštita od ilegalne migracije i jačanje bezbjednosti EU – kažu iz MSP Srbije.

Iz MSP dodaju da su istog dana kada je EK predložila uvođenje pomenutog sistema, ministri inostranih poslova sa Zapadnog Balkana uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini, kao i Dimitrisu Avramopulosu i Johanesu Hanu, evropskim komesarima, sa molbom da se buduća primjena ovog sistema ne odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, tj. zemlje kandidate EU i potencijalne kandidate, zbog “očekivano lošeg prijema ove najave među građanima na Balkanu”.