Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pakovanja cigareta u EU se zauvijek mijenjaju

cigarete

Smoke Free Partnership (SFP) i Udruženje PROI pozdravlja usvajanje Direktive EU o
duhanskim proizvodima koja će EU prenijeti u novu fazu efektivnije prevencije pušenja,
posebno kada su u pitanju djeca i mlađe osobe.

Od danas, Direktiva EU o duhanskim proizvodima zahtijeva da ubuduće sva pakovanja cigareta i rezanog duhana koja se prave za EU tržište moraju imati grafička upozorenja na najmanje 65 posto površine pakovanja, sa zadnje i prednje strane pakovanja, kako bi se ilustrovale štetne posljedice po zdravlje do kojih dovodi konzumiranje duhana.

Pakovanja cigareta također će imati ograničenu najmanju veličinu koju moraju imati, a slim pakovanja će nestati sa tržišta EU.

Direktiva EU o duhanskim proizvodima predviđa i tranzicijski period do jedne godine unutar kojeg moraju da se „iscrpe“ sva postojeća pakovanja koja nisu u skladu sa Direktivom.

Osim toga, duhanski proizvodi sa navedenim mirisom na pakovanju će biti zabranjeni, sa
izuzetkom mentol cigareta koja će na tržištu ostati do 2020. Ove mjere su dokazano efektivne u smanjenju privlačnosti duhana i od njih se očekuje da smanje nivoe konzumiranja duhana, posebno među mladima, od kojih 80% tvrdi da su počeli pušiti prije svog 18. rođendana.

Direktiva ostavlja prostor državama članicama da uvedu i više stroge mjere kao što su obična pakovanja cigareta i određena pravila koja se dotiču mjesta prodaje duhanskih proizvoda.

Britanija i Francuska od danas implementiraju neutralna pakovanja cigareta, a njihov primjer će ubzo slijediti i Irska, a mjere za implementiranje poduzima i Slovenija. I druge države također razmatraju uvođenje ovih mjera, među kojima su Finska, Mađarska, Belgija i Norveška.

Restrikcije koje se dotiču prodajnih mjesta također su na snazi u određenim državama, među kojima su Velika Britanija, Irska, Hrvatska, Finska, Island i Norveška. 19. maja Viši sud Velike Britanije donio je presudu na slučaj kojeg su protiv neutralnog pakiranja cigareta pokrenule duhanske kompanije. Sud je odbio slučaj i sve argumente duhanske industrije, posebno naglašavajući historiju zloupotrebe dokaza koju je činila duhanska industrija.

“Direktiva EU o duhanskim proizvodima se uspješno suprotstavila pravnim izazovima na
Evropskom sudu pravde. Duhanska industrija tužila je zemlje koje su uvele neutralna pakiranja cigareta, a mjere koje se dotiču prodajnih mjesta također su bile „napadnute“ na sudu. Ipak, kroz agresivno lobiranje i pravne izazove, kontrola duhana ostaje nepobjeđena. Nakon godina borbe sa pokušajima duhanske industrije da blokira, dopuni ili odgodi donošenje zakona koji se dotiču kontrole duhana, drago nam je da smo dočekali ovaj dan za koji smo radili. Sa ovom Direktivom na snazi, samo je pitanje vremena kada ćemo početi vidjeti rezultate iste kroz smanjenje nivoa pušenja kod djece i mladih, koji su glavna meta marketinga duhanske industrije,“ izjavila je Florence Berteletti, direktorica SFP-a.

Smoke Free Partnership i Udruženje PROI pozdravljaju dolazak nove faze za javno zdravlje, u kojem će duhanski proizvodi izgledati kao ono što jesu, a ne kao glamurozni proizvodi, te će na taj način manje privlačiti djecu i mlade ljude i direktno utjecati na smanjenje pušenja u EU. SFP će nastaviti nadgledanje implementacije ove Direktive u državama članicama, kao i praćenje utjecaja uvođenja ovih mjera na prevenciju pušenju i javno zdravlje.