Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarci o dostavljanju Upitnika Evropske komisije

dom naroda bih

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH Martin Raguž je ocijenio da je dobivanje upitnika, koji bi Bosni i Hercegovini trebao biti dostavljen 9. decembra, od neprocjenive važnosti.

On je izjavio Feni da time BiH ulazi u potpuno novu fazu i etapu odnosa s EU, odnosno s Evropskom komisijom, „koja će nas dovesti do toga da kroz jednu rendgensku snimku stanja o svim važnim oblastima društvenog života u BiH uđemo u dijalog i jedan kvalitetan partnerski odnos s Evropskom komisijom na način da ispunjavamo standarde i zadovoljavamo kriterije koje ćemo dobiti kroz pitanja“.

– Kroz te odgovore moramo pokazati našu kapacitiranost da u jednom procesu jesmo spremni postići tu razinu kvalitete i kriterija da možemo pozitivno odgovoriti na pitanja i dobiti status kandidata. To će, po meni, potpuno promijeniti odnose u BiH – istaknuo je Raguž.

Što se tiče samog broja pitanja i načina na koji će institucije BiH odgovarati na njih, navodi da su manje-više svi rekli da postoji spremnost i kapacitet da se u jednom razumnom, racionalnom roku odgovori na ta pitanja.

– Želim vjerovati da je to tako, iako s obzirom na ukupne odnose u BiH, previše politiziranosti, praznog hoda u radu institucija, nedovoljno koordiniranosti, ipak moramo biti oprezni i svi skupa učiniti dodatan napor – smatra Raguž.

Naglašava da parlamenti na svim razinama moraju preuzeti kontrolnu ulogu dinamike i kvaliteta i odgovora i provođenja reformi.

– Zadržavam ipak jednu prevladavajuću pozitivnu dimenziju, iako nas mnogi događaji uvijek ne upućuju na optimizam. Ali mislim da ćemo kroz odgovore na upitnik dobiti jednu novu dinamiku, novu disciplinu, novu dimenziju odgovornosti. To je ono što treba BiH i vjerujem da počinje jedna nova stranica, ne samo u odnosima BiH i EU nego i u samoj BiH – zaključio je Raguž.

Delegat u Domu naroda Sifet Podžić je istaknuo da je jedini put BiH definitivno Evropska unija, međutim „stvari se moraju poredati po redu“.

– Jedan sam od zagovornika da je prije NATO, nego što je EU i stojim na tome. Od pada Berlinskog zida pa sve ovamo pokazuje da su sve zemlje postale prvo članice NATO-a pa tek onda Evropske unije. Što se tiče samog upitnika, nažalost, mislim da će na jako puno otpora doći u BiH – izjavio je Podžić Feni, dodajući da se mnogo puta do sada dokazalo da „iste dokumente čitamo različito“.

Prema tome, ističe Podžić, pitanje je kako je ko shvatio mehanizam koordinacije i kako ćemo odgovoriti na sva ta pitanja.

– Trebamo odgovoriti na oko 3.000 pitanja za nekih šest mjeseci. Strah me je da ćemo nakon tih 3.000 pitanja imati 3.000 potpitanja. Žao mi je, ali sam poprilično pesimist o pitanju kvalitetnih odgovora na upitnik – kazao je Podžić.

Poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Mirsad Isaković smatra da su pitanja koja će BiH dobiti u upitniku suštinska pitanja o statusu BiH i njenoj mogućnosti ulaska u EU.

On probleme u procesu odgovaranja na upitnik očekuje u mehanizmu koordinacije.

– Mislim da to još nije dobro jasno ni svim učesnicima u mehanizmu koordinacije, a ni čitavoj zajednici iz prostog razloga što nismo isprobali taj mehanizam. Mislim da je trebalo u nekim segmentnima, u nekim zakonima, pokušati da se isproba to i da vidimo gdje škripi – izjavio je Isaković za Fenu.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković je mišljenja da upitnik samo po sebi podrazumijeva dovoljan nivo razvijenosti institucija.

– Bojim se da mi u ovom momentu, uz svu dobru volju da idemo brže u EU i da što prije popunimo taj upitnik, imamo problem. Nemamo mi, po meni, dovoljno osposobljene institucije – ocijenio je Novaković.

Kaže da se u Direkciji za evropske integracije trude i imaju tim ljudi koji je spreman da počne odgovarati na ta pitanja. Ali, ističe Novaković, nije samo Direkcija ta, „Direkcija je konačna ili posljednja u lancu institucija koje treba da daju odgovore na sva ta pitanja“.

Upitan šta, po njegovom mišljenju, može biti problem u samom procesu davanja odgovora, Novaković je odgovorio da sam proces podrazumijeva jedinstvo unutar zemlje.

– Znači, institucije moraju funkcionirati svaka u svojoj nadležnosti i na svom nivou i mora postojati mehanizam koordinacije koji je dogovoren, potpisan, ali koji će biti u stalnoj funkciji. Čini mi se, bar tako vidim, da nismo mi sve te poluge još povezali u dovoljnoj mjeri i to je ono što predstavlja problem – ocijenio je Novaković.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. decembra predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik s više od 3.000 pitanja.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.