EU u fokusu

Pendeš: BiH računa na podršku Austrije u EU integracijama

30/09/2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastala se u Beču sa predsjednikom Austrije Alexander Van der Bellenom, te iskazala zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane dviju država.

Ukazala je da će kroz školovanje deset kadeta iz BiH koje započinje ove godine na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, ovi kadeti doprinijeti produbljivanju prijateljskih odnosa BiH i Austrije.

Govoreći i o drugim vidovima bilateralne odbrambene saradnje naglasila je značaj saradnje PSOTC i austrijskog Međunarodnog centra Oružanih snaga (AUTINT), angažman austrijskog kontingenta EUFOR-a, kao i misije EU u BiH u kojoj je trenutni komandant snaga austrijski generalmajor Anton Waldner.

Pendeš je predsjednika Austrije informirala o trenutnom stanju i procesu evropskih i evroatlantskih integracija, te naglasila da Ministarstvo odbrane i BiH u cjelini, računa na podršku Austrije u tom pravcu.

Alexander Van Der Bellen potvrdio je da će Austrija nastaviti svoj proaktivan angažman u BiH kroz odbrambenu saradnju i bilateralne odnose.

Sastanku su, pored ministrice Pendeš, prisustvovali i ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko, vojni ataše BiH u Austriji brigadir Slobodan Tanasilovć, te Violeta Kuljanin iz Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane BiH.

U okviru dvodnevne službene posjete Austriji, Pendeš će razgovarati i sa ministrom odbrane i sporta Hansom Peterom Doskozilom, te prisustvovati vojnoj paradi i ceremoniji obilježavanja Dana poručnika 2017, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.