Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peter Altmaier: Nema alternative sporazumu Turske i EU

Peter Altmaier

Šef kancelarskog ureda njemačke vlade Peter Altmaier odbacio je u petak alternativu sporazumu Turske i Evropske unije oko izbjeglica tvrdeći kako sporazum i dalje funkcionira uprkos vanrednom stanju u Turskoj.

“Nema razloga za nekakav ‘Plan B’. Sporazum s Turskom u vezi s izbjeglicama ostaje na snazi'”, rekao je šef kancelarskog ureda Peter Altmaier (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik Berliner Zeitung od petka, prenosi Hina.

Altmaier koordinira radom užeg kabineta njemačke vlade te između ostalog koordinira i rad tajnih službi i izbjegličku politiku.

On je ustvrdio da pokušaj puča u Turskoj i promijenjena sigurnosna situacija u ovoj zemlji nisu uticale na provedbu sporazuma koji izbjeglice sprječava od daljnjeg puta prema Evropi.

“Mi nemamo nikakvog osnova vjerovati da se prema izbjeglicama koje su zadržane u Turskoj ili su tamo vraćene iz Evropske unije postupa loše”, rekao je Altmaiaer.

On je time proturječio povjerenici njemačke vlade za ljudska prava Baerbel Kofler (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD), koja je ustvrdila kako se sporazum nakon promijenjene situacije u Turskoj mora preispitati.

Austrijski kancelar Christian Kern zatražio je prije nekoliko dana prekid pregovora s Turskom o ulaska u Europsku uniju te pronalaženje alternative sporazumu o izbjeglicama.

Kern je najavio da će ovaj prijedlog iznijeti na samitu EU-a u Bratislavi sredinom septembra. On je podršku za svoj prijedlog prekida pregovora s Turskom iz Njemačke dobio od bavarskih demokršćana iz CSU-a. Prijedlog međutim nije naišao na odobravanje kod predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, koji ga je odbacio.