Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plakalo: Osigurati političku klimu i odgovoriti na pitanja iz Upitnika

haris_plakalo3

Osiguranje stabilne političke klime i odgovaranje na pitanja Europske komisije najveći su izazovi na evropskom putu BiH u narednoj 2017. godini, ocijenio je u izjavi za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Po njegovom mišljenju, u godini koja je na izmaku tri najavažnija događaja su obilježila eurointegracijska i politička kretanja u Bosni i Hercegovini.

– Predavanje aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji bio je prvi najvažniji korak nastavka ozbiljnog implementiranja europskih zahtjeva jer sama aplikacija morala je biti kredibilna i zahtjevala je napore političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, to je podrazumijevalo i usaglašavanje do tada neusaglašenog mehanizma koordinacije te njegovo krajnje usvajanje, što je zasigurno predstavljalo ključni problem i uslov za podnošenje kredibilne aplikacije. Uručivanjem aplikacije početkom godine holandskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu, čija zemlja je u to vrijeme predsjedavala Europskom unijom od strane Dragana Čovića kao predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, započet je jači proces eurointegracijskih kretanja Bosne i Hercegovine, te se tim Bosna i Hercegovina vratila na kolosjek na kojem su i susjedne zemlje koje pretendiraju članstvo u Uniji – smatra Plakalo.

Kao drugi važan događaj za Bosnu i Hercegovinu istakao je prihvatanje aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine od strane Vijeća za opće poslove Europske unije sredinom septembra mjeseca kojim je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčov, koja je ujedno i predsjedavajuća Europske unije.

– Taj čin predstavlja završetak prve i najvažnije faze na evropskom putu BiH. Zasluge za takav ishod svakako idu svim relevantnim institucijama BiH koje su dale svoj doprinos kroz jaki anganžman kada su u pitanju zahtjevi koji su bili pred BiH. U tom kontekstu Vijeće ministara BiH na čelu sa Predsjedavajućim Denisom Zvizdićem pokazalo je visoki stepen ozbiljnisti, predanosti i na kraju učinkovitosti te tako svim institucijama u Bosni i Hercegovini postavilo model po kojem trebaju funkcionirati. Upoznat sam o naporima koje je kabinet predsdavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića uložio i ulaže kada su u pitanju eurointegracijski reformski procesi koje Bosna i Hercegovina treba implementirati i to također treba predstavljati model kako trebaju funkcionirati čelnici institucija u Bosni i Hercegovini – rekao je Plakalo.

Dobivanje upitnika od strane Europske komisije u decembru mjesecu, po njegovoj ocjeni, treći je najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu u 2016. godini.

– Posjeta evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna zvaničnom Sarajevu i uručivanje upitnika predsjedavajućem Zvizdiću, odnosno seta koji sadrži 3.242 pitanja na koje Bosna i Hercegovina treba odgovoriti da li u roku od šes mjeseci ili nešto dužem periodu, što će zavisiti od efikasnosti funkcioniranja mehanizma koordinacije, svakako je i najvažniji događaj na završetku ove godine. Smatram da je to rezultat jakog i produktivnog rada Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, čelnih predstavnika te institucije što predstavlja obavezu da se takva praksa nastavi i prilikom ispunjavanja dobivenog upitnika – naveo je

Istaknuo je i pozitivnu ulogu Republike Slovačke kao zemlje predsjedavajuće Europske unije, koja kroz svog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine i građana Bosne i Hercegovine, kreira vanjskopolitičke procese u samoj Europskoj Uniji koji su pozitivni po Bosnu i Hercegovinu.

– Kao najveće izazove u 2017. godini smatram uspostavljanje stabilne političke klime te odgovaranje na pitanja Europske komisije. Bosna i Hercegovina itekako ima kapaciteta i stručnosti odgovoriti na sva pitanja koja su pred njenim institucijama, međutim, istakao bih nužnu ozbiljnost političkih predstavnika kada je u pitanju politički dogovor apelirajući da se izbjegnu određene moguće manipulacije i zloupotrebe samog upitnika ali i funkcioniranja mehanizma koordinacije a zbog određenih indvidualno političkih ili uskostranačkih interesa, koji mogu biti samo na štetu Bosne i Hercegovine i njenih građana. Stoga očekujem konzistentnost implementiranja pozitivnih eurointegracijskih reformskih procesa koji će ujedno građanima Bosne i Hercegovine donijeti prosperitet a državi sigurnost i stabilnost, kao i unapređenje ekonomsko-investicijskih standarda – zaključio je Plakalo.