Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencija u skoplju

Počela druga faza zajedničkog programa Vijeća Evrope i EU “Horizontal Facility”

FNA_110340

EU i Vijeće Evrope na ovaj način nastavljaju podršku reformama iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu zapadnog Balkana i Turske

Više od 200 učesnika okupilo se danas na regionalnoj konferenciji u Skoplju kojom je ozvaničen početak druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II”, vrijedne 41 milion eura.

EU i Vijeće Evrope na ovaj način nastavljaju podršku reformama iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu zapadnog Balkana i Turske. Druga faza ovog programa trajat će do 2022. godine i obuhvatit će šire teme, uključujući po prvi put temu slobode izražavanja i slobode medija.

Konferenciju je otvorio ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, koji je ukazao na značaj ovog programa jer zemljama zapadnog Balkana i Turkoj pruža konkretnu podršku reformskim procesima u ključnim oblastima koji su nužni za napredovanje prema EU i usvajanje evropskih standarda.

On smatra važnim ojačanu regionalnu dimenziju ovo programa što je, ističe, dodatna prilika za razmjenu iskustava i regionalnu ekspertizu.

-Važno je da se ovaj program nadoveže na uspješnu provedbu prve faze i da poboljša kvalitet građana zemalja regiona – poručio je šef diplomatije Sjeverne Makedonije.

Direktorica Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verena Taylor naglašava da je EU i Vijeću Evrope stalo do regiona zapadnog Balkana zbog čega su u okviru ovog programa udruženi najbolji instrumenti kako bi se podržale reforme i usvajanje evropskih standarda.

Pojašnjava da je nastavak programa nadogradnja na rezultate prve faze koja je provedena od 2016. do 2019. godine.

-Regionalna saradnja je ojačana u drugoj fazi, što će program i rezultate činiti vidljivijim – naglasila je.

Podršku provedbi druge faze programa “Horizontal Facility” dao je i šef Odsjeka Evropske komisije za regionalnu saradnja i programe na zapadni Balkan Colin Wolfe, kazavši da je za svaku državu korisnicu urađena nadogradnja planova i aktivnosti.

Potcrtao je da je svaka od ovih oblasti kojima se bavi druga faza ključna za sve aspekte života građana te je stoga stavljen fokus na mobilizaciju eksperata i izgradnju kapaciteta, kao i povećan broj akcija koje treba provesti.

Program će biti fokusiran na četiri teme – provođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštitu prava osjetljivih grupa, kao i slobodu medija.

U prvoj fazi kroz Horizontal Facility su zabilježeni značajni rezultati – poboljšan je zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena su tolerantnija školska okruženja i ojačani antikoruptivni zakoni i mjere. Ovaj program je također podržao efikasnost pravosudnih sistema korisnica i omogućio više jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osjetljivih grupa.

U naredne tri godine, program će se baviti ostalim izazovima u spomenute četiri oblasti, kroz fleksibilan mehanizam koji omogućava institucijama korisnicima da postupaju u skladu sa preporukama savjetodavnih i nadzornih tijela Vijeća Evrope.

Naročito važna će biti razmjena iskustava i uspješnih praksi za prevazilaženje izazova zajedničkih za sve aktere na zapadnom Balkanu i za Tursku.

Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku (Horizontal Facility II) 2019-2022 je zajednička inicijativa Evropske unije i Vijeća Evrope, pokrenuta radi saradnje s regionom zapadnog Balkana i Turskom. Ovaj program podržava prilagođene reformske procese o kojima su postignuti dogovori s institucijama, u skladu sa relevantnim preporukama tijela Vijeća Evrope nadležnih za nadzor i savjetovanje iz oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.