Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela finalizacija odgovora na pitanja iz upitnika EK

Foto01

Okvirnom dinamikom planirano je da radne grupe u sistemu koordinacije procesa integriranja u Evropsku uniju tehničku finalizaciju odgovora Bosne i Hercegovine na pitanja iz Upitnika Evropske komisije okončaju do septembra, nakon čega bi ostala tijela u sistemu koorodinacije usaglašavala eventualno nefinalizirane odgovore.

Radne grupe počele su održavanje sastanaka, a posljednji je održan u Banjoj Luci i to radne grupe za poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe kao i radne grupe za poglavlje 3 – Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, dok je 30. juna u Sarajevu održan sastanak radne grupe za Politički kriterij.

Na sastancima su predsjedavajući radnih grupa prezentirali primjere odgovora kreiranih od doprinosa svih nadležnih institucija u pripadajućem poglavlju odnosno kriteriju.

Naredni koraci podrazumijevaju ujednačavanje nivoa dostavljenih podataka, provjeru činjenica i dopunu sadržaja promjenama koje su se u međuvremenu dogodile, saopćeno je danas iz Direkcije za evropske integracije.

Sastanci radnih grupa zakazani su i u narednom periodu, a u prvoj sedmici jula bit će održani sastanci radnih grupa za poglavlja 25 – Nauka i istraživanje, 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, te poglavlje 27 – Okoliš.