EU u fokusu

Početak haosa u Grčkoj: Prazne police u trgovinama, nestaje goriva…

29/06/2015

Grci se u ponedjeljak pokušavaju prilagoditi na život bez banaka i bankomata, u klimi glasina i teorija zavjere pošto je neuspjeh pregovora između službene Atine i njenih vjerovnika bacio zemlju još dublje u krizu, prenose agencije.

Grčki premijer Aleksis Tsipras, koji je tokom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedjelju navečer je na javnoj televiziji objavio mjere za kontrolu prometa kapitala kako bi spriječio kolaps banaka. Banke će ostati zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno na najviše 60 eura, objavila je vlada.

Uvođenje tih mjera bio je vrhunac dramatičnog vikenda koji bi Grčku mogao gurnuti u bankrot pošto u utorak najvjerovatnije neće moći platiti ratu duga MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi eura.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njenih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć usprkos prekidu pregovora tokom vikenda, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila da je spremna razgovarati s Tsiprasom kad god on to želi.

“Ima još nekoliko sati vremena prije nego pregovori budu definitivno zaključeni”, rekao je Hollande.

Međutim, kako sadašnji program ističe za manje od 48 sati, nade u dogovor sve brže blijede.

Šokirani Grci nadaju se čudu

Grci, koji već mjesecima pažljivo prate iscrpljujuće pregovore Tsiprasove vlade s vjerovnicima, pokušavaju se priviknuti na novu situaciju i nadaju se da će se postići dogovor.

“Ne mogu vjerovati. I dalje se nadam da ću se sutra probuditi i da će sve biti u redu. Pokušavam ne brinuti”, rekla je za Reuters stanovnica Atine Evgenia Gekou (50) na putu na posao.

Dugi redovi stvorili su se u ponedjeljak ispred bankomata koji su međutim ostali zatvoreni. “Imam pet eura u džepu, i pomislio sam idem okušati sreću ispred bankomata. Jučer su redovi bili predugi”, rekao je vodoinstalater Yannis Kalaizakis (58) koji je stajao u redu ispred ispražnjenog bankomata. “Ne znam što bih rekao. Ovo je haos”, dodao je.

Građani su, u strahu od naglog rasta cijena, pohrlili u prodavnice kako bi stvorili zalihe hrane i ostalih potrepština. Na Twitteru su se tako pojavile fotografije praznih polica u dućanima.

I na benzinskim pumpama velike su gužve, a već su se pojavile i glasine o nedostatku goriva jer građani osim automobila pune i karnistere. Na mnogim pumpama zbog toga su uvedena ograničenja: svaki kupac može kupiti gorivo u vrijednosti od samo 20 eura, prenosi Bussines Insider.

grcka-pumpe

Neki korisnici Twittera javljaju kako ima još samo dizela.

Tsipras je za zatvaranje banaka okrivio evropske partnere i Evropsku centralnu banku, te dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.

“Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po evropskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje”, rekao je Tsipras u televizijskom obraćanju naciji.

“Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je centralnu grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti”.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji ističe 30. juna poslao čelnicima eurozone, Evropske centralne banke, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije.

tsipras paralament

“Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev”, rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovo osigura likvidnost.

Tsipras je rekao da su bankovni polozi, plaće i penzije u Grčkoj i dalje sigurni i pozvao Grke da ostanu mirni.

Juncker pozvao Grke da glasaju za štednju

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasuje za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija.

“Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasa za naš paket. Ako glasa za, bit će to poruka da žele ostati u Evropskoj uniji. Ne na referendumu značilo bi ne Evropi”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom, nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija – Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum.

European Commission President Jean-Claude Juncker gives a news conference on the Greek referendum

Istakao je da se taj paket krivo predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i penzija.

“Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred ličnih biografija”, rekao je Juncker.

Oporbeni grčki čelnik Antonis Samaras rekao je u nedjelju da bi Tsipras trebao odustati od referenduma i sastaviti vladu nacionalnog jedinstva. “Naša zemlja treba ostati u srcu Evrope u eurozoni. Tsipras mora nastaviti pregovore”, rekao je Samaras.

“Ako to ne može sam, onda neka pokuša dobiti općenacionalni konsenzus”, dodao je.

Merkel: Propast eura znači propast Evrope

Njemačka kancelarka Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije.

“Ako propadne euro, propast će i Evropa”, rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njenih vjerovnika tokom vikenda u Bruxellesu.

“Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Evropa je izgubljena”, kazala je.

angela-merkel12

Njen glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovnoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Tsiprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP.

Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Evropsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters.

“Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU-u u kontekstu finansijske krize u Grčkoj”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koju bi ta kriza mogla imati za cijeli EU”, kazao je.

Nove mjere trebale bi spriječiti odljev novca

Prema novim mjerama vlade, uvedenim kako bi se spriječio odljev novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sistema, plaćanja putem debitnih i kreditnih kartica, kao i online transakcije bit će dozvoljeno unutar Grčke, ali će plaćanja i transferi na račune u inostranstvu biti zabranjeni, rekao je jedan dužnosnik grčke vlade.

Isplate penzija bit će izuzete od kapitalnih kontrola, a bit će dozvoljeno i podizanje novca na bankomatima karticama koje su izdale strane banke.

Sve ostale transakcije neće biti dopuštene, dok će poseban odbor moći odobriti bankovne transakcije koje smatra potrebnim za zaštitu javnih ili društvenih interesa, uključujući zdravstvene troškove ili uvoz farmaceutskih proizvoda.

Bankama koje se ne budu pridržavale novih mjera prijeti kazna od 10 posto iznosa svake transakcije kojom se naruše kontrolne mjere.

Nakon što su krajem prošloga propali pregovori između grčke vlade i njenih kreditora, vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. jula na kojemu bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja.

Međutim, toj članici prijeti nemogućnost plaćanja duga 30. juna, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura, za koji Atina nema novca.

U strahu od uvođenja kontrole prometa kapitala, Grci su tokom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, što je bio samo pojačani nastavak navale na banke.

Grci su u posljednje dvije sedmice izvukli milijarde eura sa svojih bankovnih računa. Procjenjuje se da se posljednjih sedmica dnevno iz banaka povlačilo oko milijardu eura, dok je prije taj iznos bio između 200 i 300 miliona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.