Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska i Češka i dalje protiv primanja izbjeglica

migranti

Novi premijeri Poljske i Češke, Mateuš Moravjecki i Andrej Babiš, najavili su da neće odustati od politike svojih prethodnika u vezi sa protivljenjem primanju izbjeglica.

“Ima smisla investirati značajne sume novca za pomoć izbjeglicama u regione odakle oni bježe. Pomoć na terenu bila bi efikasnija”, rekao je Moravjecki novinarima uoči samita lidera zemalja EU u Briselu.

On je dodao da je Varšava spremna to da učini, umjesto da primi izbjeglice.

Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka odbijaju da prime izbjeglice.

Premijeri ove četiri zemlje ponudili su 35 miliona evra Italiji kao podršku projetkima za pomoć migrantima u Libiji, što bi smanjilo migracije u Evropu.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni pozdravio je finansijsku pomoć, ali je rekao da ove zemlje, ipak, moraju da prime izbjeglice.

“Mi smo na prekretnici u EU u smislu razumijevanja izbjegličke politike i drago mi je da je naš pristup široko prihvaćen ovdje u Briselu”, rekao je Moravjecki.

Zagovornici kvota za prijem izbjeglica upozorili su da će natjerati zemlje da prihvate izbjeglice većinskim glasanjem, ako se ne nađe kompromis.

“To se neće dogoditi”, rekao je Babiš novinarima uoči samita. On je dodao da će svaki pokušaj nametanja besmislenih kvota većinskim glasanjem samo produbiti podjele unutar EU.