Poljska: Merkel nepravedno kritikuje EU partnere

merkel hollande343

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Konrad Szymanski tvrdi da njemačka kancelarka Angela Merkel nije u pravu kada kritikuje partnere Evropske unije (EU) koji odbijaju pružiti izbjegličku zaštitu muslimanima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Szymanski je u intervjuu za državni radio kazao da je ponašanje zemalja poput Poljske, koje odbijaju kvote za prijem izbjelica, u skladu s javnim raspoloženjem.

Drugi čovjek poljske diplomatije je odgovorio na komentare njemačke kancerlarke koja je kritikovala evropske zemlje, posebno u srednjoistočnoj Evropi, koje su objavile da neće primati muslimanske izbjeglice.

Ona je rekla da se nada da će članice EU postići sporazum o pitanjima migrantske krize, a jedno od njih je kako da se ravnopravno rasposrede tražioci azila među svih 28 članica Unije.

“Vjerujem da je to štetno po Evropu i već donosi dalekosežnu opoziciju”, kazao je poljski zvaničnik i dodao da su takvi stavovi uobičajeni u Zapadnoj Evropi gdje se ljudi, također, “osjećaju sve manje sigurnim.”

Szymanski je istakao da primoravanje zemalja EU da prihvate izbjegličke kvote krši njihova prava da odluče o svojoj nacionalnoj politici i prijeti evropskoj integraciji.

Poljska insistira da EU mora učiniti više kako bi zaustavila priliv migranata i izbjeglica koje dolaze iz konfliktima pogođenih zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike. Pozvao je na veću isporuku humanitarne pomoći za izbjelice u kampovima u Turskoj, u nadi da će se vratiti svojim domovima kada to situacija bude dozvolila.

Poljska se prošle godine obavezala primiti 10.000 izbjeglica, ali je odustala od takve namjere nakon terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, navodeći sigurnosne razloge.