Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozitivni odgovor Vijeća EU stablizirao bi političku situaciju BiH

bih eu1111

Članovi Kolegija Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine usuglasili su zajedničku izjavu na sjednici tog foruma u Sarajevu, u kojoj su prvenstveno izrazili zadovoljstvo zbog predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, čime je, kako navode, odaslana poruka evropskim partnerima da je Bosna i Hercegovina spremna započeti pristupanje u punopravno članstvo EU.

Članovi Kolegija nadaju se pozitivnom odgovoru od Vijeća Eropske unije i u zajedničkog izjavi također naglašavaju da bi to sigurno stabiliziralo političku situaciju u BiH.

Podržavaju intenziviranje aktivnosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH na provedbi Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz izvještaja za BiH za prošlu godinu, posebno u dijelu zakonodavne aktivnosti.

Članovi Kolegija Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, u zajedničkoj izjavi također naglašavaju značaj adekvatne pripreme svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH za fazu odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Pozdravljaju napore Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH i Direkcije za evropske integracije na jačanju kapaciteta parlamenata u BiH.

Izražavaju podršku rukovodstvu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao koordinatora aktivnosti u procesu implementacije twinning projekta čiji je cilj jačanje kapaciteta kantonalnih skupština u procesu evropskih integracija.

Smatraju da je iznimno važno održavanje okruglih stolova u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH u vezi s aktuelnim temama koje se tiču procesa evropskog integriranja Bosne i Hercegovine, navedeno je također u zajedničkoj izjavi.

Nakon sjednice Foruma, čiji je domaćin danas bio Parlament Federacije BiH, odnosno komisije za evropske integracije oba doma, učesnici su novinarima kazali da je to bio izuzetno kvalitetan skup na kojem je razgovarano o svim važnim pitanjima vezanim za integracije u EU.

Takvu ocjenu istaknuli su predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Edin Mušić i Lidija Bradara, a Mušić je za kraj juna i početak jula najavio okrugli sto u Vitezu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je kazao da će tema tog okruglog stola biti borba protiv korupcije i kriminala, ističući da je namjera ovakvih skupova približiti građanima teme koje se tiču obaveza BiH na putu ka evropskom društvu.

Na sjednici Parlamentarnog foruma učestvovali su također predstavnici Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske , Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta, članovi kantonalnih skupština i Direkcije za evropske integracije BiH.

Uz domaćina, Federalni parlament, organizator je bila Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.