evropski pokret u bih

Praštalo: Izbori za najviša tijela pokazali obim krize u kojoj se nalazi EU

predrag_prastalo

Ovosedmične izbore najviših organa možemo promatrati kao konačno shvatanje pravog i realnog, totalno podijeljenog stanja u kojem se EU trenutno nalazi, amatra Praštalo

Ovosedmični izborni proces za najviša politička i izvršna tijela Evropske unije (EU) pokazao je koliki je obim krize u kojoj se nalazi EU, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Za naš region, a posebno za BiH, naveo je on, majski rezultati izbora za Evropski parlament (EP) za period 2019-2024. godine ocijenjeni su uglavnom “relativno dobrim“, najviše radi toga što nisu ostvarene crne prognoze o mogućnosti da antievropske, desničarske i populističke snage ovladaju većinom u EP-u ili ojačaju toliko da bi mogle preuzeti značajniju ulogu u donošenju ključnih odluka u institucijama Briselu i Strasbourgu.

– Sam izborni proces za najviša politička i izvršna tijela EU (lideri i predsjednici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropskog vijeća, evropske diplomatije i Evropske banke) najbolje je pokazao koliki je obim osnovne egzistencijalne, političke, lobističke i krize funkcionalnosti i identiteta u kojoj se EU nalazi, kao nikada od svog osnivanja 1950.godine – smatra Praštalo.

Po njegovim riječima, prije svega, entuzijazam i viziju osnivača o ujedinjenju, jedinstvu i bratstvu s jednakim pravima svih građanki i građana, država i naroda kontinentalne Evrope, koji su bili zadovoljni da su tokom procesa ideje i formiranja EU imali “kafu i vodu na stolu”, zamijenili su nacionalistički, populistički, lobistički i materijalistički interesi država i lidera, čiji najviši predstavnici su godinama u Briselu i Strasbourgu bili uljuljani u komforističko- tajkunsko-materijalističkom okruženju, a koji su se vremenom previše udaljili od običnih ljudi, što je u konačnici dovelo do krize „evropskog identiteta“ i samog opstanka evropske ideje.

– Umjesto da EU „europeizira“ Balkan kao ostatak evropskog kontinenta, sve češće se primjećuje negativni proces “balkanizacije“ Evrope i EU, a uzrok tome leži, prije svega, u jačanju nacionalizma i fašizma tokom ratova na Balkanu, konkretno u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je EU i sama svojom pasivnošću i angažmanom određenih država članica (ne)svjesno dala ogroman doprinos degradivnom procesu, što na kraju može dovesti i do vrlo realnog urušenja sna vizionara i osnivača EU – kaže Praštalo.

Stoga, ističe on, ovosedmične izbore najviših organa možemo promatrati kao konačno shvatanje pravog i realnog, totalno podijeljenog stanja u kojem se EU trenutno nalazi.

– Pozitivno je to što su Evropljani prepoznali gro i epicentar problema, te što je kompromis, najteži i najkompliciraniji ikada do sada, na kraju, ipak postignut. Optimizam budi da su Njemačka i Francuska, kao „lokomotive“ EU, preuzele lidersku ulogu, bez narcizma i arogancije, tako svojstvenih EU institucijama, i iznašli kompromisna rješenja u vidu izbora Ursule von der Leyen i Christine Lagarde, dvije jake i prodorne žene, koje će i presonalno, ali i kao predstavnice svojih država biti kičma „Nove Evrope“ i institucija EU – ocijenio je Praštalo.

A što se tiče BiH, “opet smo gubitnici svih naprednih procesa i eurointegracija, što najbolje pokazuje da domaći političari još nisu u stanju da iznađu kompromis i formiraju vlast na državnom i entitetskom nivou, pri čemu je gubitak prava glasa u Vijeću Evrope samo jedna kolaterala više”.

– Čak i najoptimističniji među nama, morat će prije ili kasnije prihvatiti da bez neke magične i čarobne formule EU ili čak domaćih političara, ovo društvo neće tako brzo postati član EU – rekao je, između ostalog, Praštalo u razgovoru za Fenu.