Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Prava za sve” ponudila alternativne odgovore na Upitnik EK-a

IMG_20170629_100108 (1)

Zaštita trudnica i porodilja u Bosni i Hercegovini koje su u radnom odnosu nije adekvatna, a problemi iz te oblasti godinama su zanemareni, odgovor je na pitanje iz Upitnika Evropske komisije, iz te oblasti, koji je predložila Organizacija ”Prava za sve”.

Ta organizacija uz podršku ženske zagovaračke grupe od devet organizacija civilnog društva napravila je alternativne odgovore na određena pitanja iz Upitnika Evropske komisije koje su predstavili danas.

Članica Organizacije Arijana Ćatović ističe da se organizacije civilnog društva trude riješiti problem, ali da nema razumijevanja s druge strane.

Prema odgovorima koje je sačinila Organizacija ”Prava za sve” bitno je istaći da zakoni o radu na nivou entiteta i Brčko Distrikta BiH u dijelu koji propisuje zaštitu trudnica i porodilja nisu usaglašeni, a institucije ne prate koliko je rasprostranjen problem dobijanja otkaza zbog trudnoće, rada trudnica u noćnoj smjeni ili na poslovima koji ugrožavaju zdravlje majke i djeteta, degradiranja žena po povratku s porodiljskog odsustva te nemogućnosti napredovanja u službi zbog trudnoće.

– Na ovo se nadovezuje i problem nepokretanja sudskih postupaka jer su skupi u dugotrajni – navela je Ćatović.

Izdvojila je problem u RS-u gdje su primijećeni slučajevi fiktivnog povećanja plaća prije nego što žena ode na porodiljsko odsustvo nakon čega poslodavac nezakonito traži razliku od isplaćene visine realne plaće.

– Poslodavci od žena zahtijevaju da tokom porodiljskog odsustva od svoje neto plate, koju refundira država, uplate poreze i doprinose – kazala je Ćatović.

Članica Organizacije Fedra Idžaković također je ponudila nekoliko odgovora na Upitnik, a tiču se zaštite od diskriminacije na osnovu spola, u što spada uznemiravanje i seksualno uznemiravanje te nasilje nad ženama.

Navela je da je zaštita uspostavljena usvajanjem ključnih antidiskriminacijskih zakona u BiH, ali da to pruža samo formalnu zaštitu.

– Stvarne zaštite od diskriminacije nema jer nema ni primjene ovih zakona u praksi – poručila je Idžaković.

Zakoni, tvrdi, nisu međusobno usklađeni što dodatno slabi zaštitu od diskriminacije na osnovu spola.

Uime Organizacije ”Prava za sve” na konferenciji za medije obratila se i Diana Šehić koja je ponudila odgovore na dio koji se odnosi na oblast zapošljavanja i odnosa prema ženama na poslu. Po njenim riječima u odgovorima je bitno navesti da žene imaju manju plaću za oko devet posto u odnosu na muškarce i ne učestvuju u rukovođenju i nadzoru nad kompanijama.

Upitnik Evropske komisije je instrument koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU.