Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsednica Kosova primila EU parlamentarce

Atifete Jahjaga

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga primila je danas u Prištini delegaciju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), koju predvodi potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček. U delegaciji su i šef AFET-a, Elmar Brok, kao i evroposlanici Lars Adaktuson, Kristijan Dan Preda, Afzal Kan, Tonino Picula i Jozo Radoš.

Predsednica Jahjaga je delegaciju upoznala sa dešavanjima u zemlji, uz naglasak na proces reformi koji je u toku i koji je povezan sa ispunjavanjem kriterijuma za viznu liberalizaciju i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Izazovi Kosova su slični sa izazovima svih zemalja regiona, čiji je cilj integracija u Evropsku uniju, kazala je Jahjaga, naglasivši da su kosovske institucije posvećene prevazilaženju tih izazova i stvaranju boljih uslova za život svih građana.

Ona je istakla angažovanje kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanju reda i zakona, te je konstatovala da je Kosovo primer za region u iskazanom pristupu prema globalnim izazovima, kao što su ekstremizam i radikalizam.

Kosovska predsednica je sa evroposlanicima razgovarala i o procesu dijaloga sa Srbijom. On je ponovila da je važna implementacija postignutih sporazuma, ocenivši da postoji zastoj u primeni tih sporazuma u praksi. Takođe je još jednom potvrdila stav institucija Republike Kosovo za izgradnju dobrih susedskih odnosa sa svim zemljama regiona, uključujući i Srbiju.

“Govoreći o transformaciji Bezbedonosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, predsednica je naglasila da je odluka o stvaranju oružanih snaga doneta nakon što je u tesnoj saradnji sa NATO-om urađen pregled bezbedonosnog sektora”, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i članica Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izrazila je stalnu podršku EP-a jasnoj evropskoj perspektivi Kosova.

Delegacija Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) imaće odvojene sastanke i premijerom Kosova Isom Mustafom i ministrom pravde Hajredinom Kučijem i ministrom za evropske integracije Bekimom Čolakuom, te predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijem Veselijem i predsednicima relevantnih odbora i poslaničkih grupa.