Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavanjem Vijećem Evrope može BiH biti samo od koristi

Mladen Ivanić: Predsjedavanje Vijećem Evrope može pomoći da

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić govoreći o današnjem preuzimanju BiH predsjedavanjem Komiteta ministara Vijeća Evrope za narednih šest mjeseci kazao je da to može biti pozitivna stvar za zemlju koja treba provesti neophodne reforme.

“Moramo ispuniti obaveze koje nam tu predstoje. Dakle, da napravimo prvi krug reformi, nađemo mehanizam koordinacije, riješimo problem ‘Sejdić-Finci’ i mi ćemo dobiti status kandidata. Samo predsjedavanje Vijećem Evrope može pomoći da se slika o BiH učini boljom, da budemo shvaćeni ozbiljnije, a ako taj posao budemo dobro radili uvjeren sam da će ministarstvo vanjskih poslova predsjedavanje znati iskoristiti i da ćemo taj posao zaista dobro raditi”, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, i sam će polovinom juna imati priliku da se obrati u parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, te odgovara na pitanja.

Govoreći o krizi na nivou Federacije BiH i o tome da li će se ona odraziti i na državni nivo i reforme, Ivanić kaže da se neće posebno odraziti na Vijeće ministara BiH, jer tu nema alternative.

“Unutar Vijeća ministara su one partije koje imaju kontrolu nad Domom naroda i nemoguća je kombinacija bez SDA i HDZ-a. Prema tome, ne vidim kako drugačije bi to moglo da se konstituiše. Umjesto o nekim promjenama, drugačijim zakonima, nekoj snažnijoj aktivnosti prema ekonomskim reformama, činjenju nečega da se život ljudi popravi, mi gubimo vrijeme na beskorisnim pričama, koje se isključivo svode u Federaciji na pitanje imenovanja”, istakao je Ivanić.

Izrazio je uvjerenje da je ovo “neko ispipavanje snaga, testiranja moći učesnika vlasti u Federaciji i da će za dvije do tri sedmice ipak da splasne, jer u protivnom partije koje u tome učestvuju rade protiv sebe”.

“Ko god nastavi sa ovom filozofijom, a ne dođe do razumnog rješenja, nosit će svoj teret i odgovornost zašto je zemlja u potpunom zastoju”, poručio je Ivanić.

Na današnjoj sjednici Komiteta ministara Vijeća Evrope u Briselu, BiH će zvanično od Belgije preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara za narednih šest mjeseci.

Vijeće je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, u Francuskoj, koja promovira ljudska prava, razvoj demokratije, kulturnu saradnju i vladavinu prava. Osnovano je 5. maja 1949. godine, a čini je 47 punopravnih članica, osam posmatrača.