Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici EU u BiH sastali se u komandi EUFOR-a

eu i eufor234

Ambasadori i drugo diplomatsko osoblje iz 18 država okupili su se danas na sastanku šefova misija u Glavnoj komandi EUFOR-a u Sarajevu gdje su razgovarali o ulozi EUFOR-a, operaciji ”Althea” u državi.

Sastanak šefova misija bio je forum predstavnika zemalja iz Evropske unije kojim predsjedava specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Taktičko-tehnički zbor i metodsko-pokazna vježba sposobnosti EUFOR-a učesnicima su pokazani u bazi Butmir. Osim izloženog naoružanja i opreme EUFOR-a, demonstracija sposobnosti uključila je i helikopterske aktivnosti, uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, sanitetsku podršku i videosnimke ranije održanih vježbi.

Komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter koji je pozvao predstavnike međunarodne diplomatske zajednice u BiH na sastanak šefova misija u Sarajevu je kazao da je EUFOR dobro primljen u međunarodnoj zajednici i da je stalni učesnik sastanaka šefova misija u BiH.

– Razmjena informacija unutar naše zajednice je od posebnog značaja, kao i uloga EUFOR-a u pribavljanju informacija za sveukupnu procjenu aspekata sigurnosti za međunarodnu zajednicu. Ta bliska saradnja jasno ukazuje na to da je EUFOR visoko cijenjen u međunarodnoj zajednici i na uzajamnu podršku između specijalnog predstavnika Evropske unije i EUFOR-a – rekao je Schrötter.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da u okviru svog mandata EUFOR jača pouzdanje zajednice Evropske unije angažirajući se na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za ljude BiH.

EUFOR u BiH u svom sastavu ima 600 vojnika iz 19 zemalja i 200 osoba kao dodatno osoblje za logističku podršku u sastavu Nacionalnih elemenata za podršku iz zemalja učesnica u misiji EUFOR-a. EUFOR zadržava sposobnost za pozivanje značajnih rezervnih snaga koje bi po potrebi došle veoma brzo. Izvršni mandat operacije ”Althea” podrazumijeva održavanje sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz EUFOR-a.