Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici Stalne delegacije PSBiH razgovarali sa Anne Brasseur

Anne Brasseur

Predsjedavajući Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Evrope (PSVE) Senad Šepić i članovi Stalne delegacije Željko Komšić i Saša Magazinović razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednicom PSVE Anne Brasseur o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o rezultatima šestomjesečnog predsjedavanja naše zemlje Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Brasseur je istakla da je BiH dobrim izborom tema, posebno u oblasti međureligijskog dijaloga, odlično iskoristila šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope. Predsjednica PSVE naglasila je da je predsjedavanje naše zemlje bilo korisno i važno kako za Vijeće Evrope, tako i za BiH, koja je u posljednjih šest mjeseci izrazito aktivna i vidljiva, kako u zemljama zapadnog Balkana tako i u cijeloj Evropi.

031115 del psve - predsjed psve 4a

Ocjenjujući aktuelnu političku situaciju kao šansu za BiH da ubrza put ka Evropskoj uniji (EU), sagovornici su se usuglasili da je potrebno imati veću stabilnost političke situacije, kao i više hrabrosti za provođenje reformi, posebno na socijalno – ekonomskom planu, da bi građani osjetili prednosti članstva u EU.

– Zajednički je ocijenjeno da treba jačati ulogu PSBiH kao instrumenta kontrole izvršne vlasti, ali i kao jednog od osnovnih stubova reformi u procesu evropskih integracija – saopćila je Pres služba PSBiH.

Brasseur je posjetila Bosnu i Hercegovinu da bi prisustvovala dvodnevnoj konferenciji pod nazivom “Vjerska dimenzija međukulturalnog dijaloga”, koju u Sarajevu zajednički organizuju Vijeće Evrope i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.