Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PFBiH usvojio zaključke o izazovima Federacije ka EU

parlament fbih – eu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je tematsku sjednicu o izazovima i perspektivama Federacije BiH na evropskom putu usvajanjem tri zaključka, kojim je ovaj dom dao punu podršku BiH na njenom putu ka evropskim integracijama i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Drugim zaključkom Predstavnički dom se obavezao da će dati puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje potrebnih zakona i drugih akata na nivou Federacije, a koji se odnose na evropski put BiH.

Zaključeno je i to da će Predstavnički dom formirati poseban Odjel za evropske integracije koji će biti zadužen za praćenje evropskih procesa i IPA projekata u okviru ovog doma, a kojeg će sačinjavati stručni kadar iz oblasti evropskih integracija.

Na sjednici su poslanici pozicije i opozicije uglavnom istakli da je u Federaciji učinjen napredak u procesima evropskih integracija, ali i potcrtali da je taj napredak slabijeg intenziteta zbog predizborne kampanje.

– Dosta je toga urađeno, ali naravno nismo u potpunosti zadovoljni jer nismo ostvarili sve ono što smo htjeli. Predizborna kampanja je prerano krenula, te su politička djelovanja stranaka unutar koalicije doprinijela da taj proces koji je zaista bio u zamahu sada bude usporen – kazala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U kontekstu realnog napretka u preuzimanju pravnih, ekonomskih i političkih stečevina EU ravnatelj Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber naglasio je da su u Federaciji u proteklom periodu usvojeni značajni reformski zakoni poput Zakona o radu, Zakona o PIO, Zakona o energetskoj efikasnosti. Pored toga su, dodaje, pokrenute i aktivnosti na uspostavljanju Registra parafiskalnih nameta pri Federalnom ministarstvu finansija, Registra administrativnih procedura u Generalnom sekretarijatu Vlade.

– Vlada se angažirala i na aktivnostima u pogledu ponovnog pokretanja privatizacije i pojednostavljenja registracije gospodarskih subjekata u FBiH, što su svakako bile preporuke Evropske komisije – kazao je Čamber.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, pored očekivanja da će u naredna tri mjeseca sve institucije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije, ukazao je na činjenicu da je došlo do pada opredijeljenosti građana za EU.

– Razlog za to je nedostatak razumijevanja procesa koji je jako težak i bolan, to jest rezova koji su veoma teški. Za građane je proces nerazumljiv, odnosno razumiju samo benefite – konstatovao je Dilberović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić izrazio je zahvalnost što se poslanicima obratilla poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, istaknuvši da je ona dokazani prijatelj BiH.

Tom prilikom, Fajon je navela da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme. Zato su, po njenom mišljenju, BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Izrazila je žaljenje što poslanici Kluba HDZ-HSN u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nisu prisustvovali tematskoj sjednici, jer “kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno”.

– Sjednici ne prisustvuju poslanici Kluba HDZ-HNS-a, ne zato što nisu opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO, već što je došlo do preglasavanja kada se usvajao zakon o izbornim jedinicima u Predstavničkom domu – rekao je potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković novinarima uoči sjednice.

On je sa dopremijerkom i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH i međunarodne zajednice učestvovao na sastanku sa zastupnicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, koji je održan uoči tematske sjednice o izazovima i perspektivama Federacije na evropskom putu.

Sastanku, kao i sjednici, prisustvovao je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je poručio da neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na oko 600 dodatnih pitanja Evropske komisije.