Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prezentacija finansiranja rasta i razvoja MSP u okviru EU programa

seminar-tz345

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), danas je upriličilo prezentaciju mogućnosti finansiranja rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća u okviru EU programa “Podrška unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija putem EBRD-a.

Cilj prezentacije bio je upoznavanje privrednika i predstavnika institucija za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća o mogućnostima pristupa i načinima apliciranja za Spomenute fondove.

Ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić izjavio je da je riječ o nastavku aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK provode u 2016.

– Uzimajući u obzir činjenicu da je privreda s područja našeg kantona 2015. završila s 20 posto od ukupno prijavljene dobiti u Federaciji BIH, da posjedujemo 3.579 preduzeća, kao i aktualnost teme koja se danas obrađuje, smatrali smo da jedan ovakav sastanak može doprinijeti unapređenju poslovanja, podizanju konkurentnosti i izlasku naših privrednika na međunarodna tržišta – rekao je Hodžić.

Očekuje da će današnji sastanak biti jedan kvalitetan iskorak kako bi firme s područja TK u što većoj mjeru učestvovale u ovom programu.

Budžet Programa iznosi 2,3 milijarde eura i odnosi se na period od 2014. do 2020., a od juna 2016. Bosna i Hercegovina ima pristup programu. Ugovor je potpisan do 2020. godine, a Bosna i Hercegovina je platila kotizaciju za 2016. i 2017.

Ratifikacija navedenog ugovora očekuje se ubrzo, te u skladu s tim i mogućnost pristupa bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća ovom programu, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.