Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baza podataka o putnicima koji ulaze i izlaze iz EU

European Parliament in Strasbourg

Parlamentarci u Evropskom parlamentu na današnjoj plenarnoj sjednici izglasali su plan kojim će omogućiti dijeljenje podataka aviokompanija EU o putnicima u avionima, a sve u cilju praćenja odlazaka potencijalih boraca na ratišta u Siriji i Iraku.

Plan “Passenger Name Record (PNR)” usvojen je sa većinom od 416 glasova za, 179 glasova protiv i devet suzdržanih nakon godina diskusije o tome kako uravnotežiti sigurnosne potrebe i prava na privatnost. Zakon je prvo predložila Evropska komisija 2011. godine, a on će najvjerovatnije stupiti na snagu u ljeto 2018. godine.

PNR je dizajniran za praćenje ne samo potencijalni terorista, veći i kriminalaca, uključujući i one koji krijumčare ljudi, drogu ili oružje.

Prema planu, prikupljat će se detalji o putnicima avioprijevoznika Evropske unije koji ulaze ili izlaze iz EU, a informacije će se čuvati šest mjeseci.

Vjeruje se kako se najmanje 5.000 Evropljana obučavalo ili borilo u Siriji i Iraku iako se vlasti evropskih zemalja bore kako bi dokazali njihove aktivnosti.

Evropska unija ranije je dogovorila razmjenu putničkih podataka sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom i Australijom.