Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direkcija za evropske integracije

Priprema dodatnih odgovora na pitanja Evropske komisije u završnoj fazi

upitnik ek

Ona je pojasnila da je preostale odgovore sadržajno moguće završiti uskoro, a onda slijedi njihovo potvrđivanje na svim nivoima vlasti da bi prijevodi sveobuhvatnih odgovora, nakon potvrde i u Vijeću ministara, mogli biti upućeni Evropskoj komisiji

Priprema odgovora BiH na dodatnih 655 pitanja Evropske komisije je u završnoj fazi, rekla je Srni Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije.

Kavaz-Siručić je istakla da su do sada 33 radne grupe završile posao ili izdvojile one odgovore o čijem sadržaju nisu postigle saglasnost.

– Očekuje se da preostale dvije radne grupe hitno dostave usaglašene i sporne odgovore DEI, da bi nefinalizirane odgovore mogla razmotriti Komisija za evropske integracije – rekla je Kavaz-Siručić.

Ona je pojasnila da je preostale odgovore sadržajno moguće završiti uskoro, a onda slijedi njihovo potvrđivanje na svim nivoima vlasti da bi prijevodi sveobuhvatnih odgovora, nakon potvrde i u Vijeću ministara, mogli biti upućeni Evropskoj komisiji.

– Kada će cjelokupan posao biti okončan, Direkcija ne može procijeniti, jer ne može utjecati na dinamiku ostalih učesnika u ovom poslu – rekla je Kavaz-Siručić.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na sjednici 12. decembra zajedničku izjavu u kojoj se izražava opredijeljenost da do 31. decembra budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila 655 dodatnih pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalna 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru predati predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru.