Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pristupanje Srbije EU ovisi od normalizacije odnosa s Kosovom

Karen Lumley

Poslanica britanskog parlamenta Karen Lumley izjavila je danas da pristupanje Srbije EU ne ovisi od priznavanja neovisnosti, već od normalizacije odnosa s Kosovom, javlja Tanjug.

Na pitanje je li je nedavna izjava za srbijanske medije da će Srbija na kraju pregovaračkog procesa morati formalno da prizna neovisnost Kosova, njezin osobni ili stav njezine zastupničke skupine, Lumley odgovara: Pristupanje Srbije EU ne ovisi od priznavanja neovisnosti, već od normalizacije odnosa s Kosovom i kontinuiranim angažmanom Srbije sukladno uvjetima u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ka vidljivom i održivom napretku u odnosima s Kosovom.

Vlada UK se, kako je navela, slaže da Srbija ostaje posvećena dijalogu s Kosovom, ali nastavlja i da naglašava važnost implementacije sporazuma.

Lumley je, u intervjuu poručila da Velika Britanija pozdravlja otvaranje poglavlja do kraja ove godine, i dodaje da je to važna faza u pregovorima, koja će Srbiji donijeti ekonomsku i političku korist.

Vlada UK pozdravlja, kako je dodala, procjenu Europske komisije vezano za progres koji je Srbija napravila.

Napraviljen je dobar početak kada je riječ o pregovorima i to tijekom godine koja je bila puna izazova, ocijenila je Lumley, koja je i predsjednik Grupe za Srbiju pri Parlamentu Velike Britanije koju čine predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Kada je riječ o političkim kriterijima, izvješće EK je ukazao na ključne izazove, rekla je ona, uključujući potrebu da se poveća potpora institucionalne uloge neovisnih tijela, veći progres u provedbi reformi i razvoju efektivnih istraga, ispitivanje i presuda, naročito kada je riječ o korupciji.

Upitana kako vidi da bi, između pristaša proširenja i “zatvaranja” EU, zemlje Zapadnog Balkana mogle biti motivirane da nastave s reformama i usklađivanjem društava s europskim vrijednostima, poručuje da Velika Britanija snažno podupire proširenje Unije.

Mogućnost da region Zapadnog Balkana kao cjelina pristupi EU ne vidi kao opciju.

Pristupanje EU je bazirano na čvrstim i fer uvjetima i svaka zemlja će imati svoje izazove, ali će se odlučivati ​​od slučaja do slučaja. Zemlje mogu postati članice jedino ako su ispunile uvjete, ističe ona.

Lumley je, inače, jedan od govornika na predstojećem međunarodnom seminaru Velika Britanija, Beograd i Zapadni Balkan koji, pod pokroviteljstvom Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije i ministra bez portfelja zaduženog za EU integracije Jadranke Joksimović, organizira beogradska konzultantska kuća Eurosfera.

Nakon tri, prema mišljenju sudionika, uspješno organizirana bilateralna seminara o odnosima Srbije i Velike Britanije, Lumley kaže da se vrlo raduje još jednoj odličnoj konferenciji u Beogradu, koja je planirana za 19. veljače.

Lumley je istakla da UK ima blisku suradnju sa Srbijom i nudi potporu i trening kada je riječ o vladavini prava, ali i suradnju u rješavanju problema poput korupcije i kriminala.

Zauzvrat, UK očekuje da Srbija bude posvećena pregovaračkim procesima i EU, navodi britanska zastupnica.

Lumley ne krije oduševljanjem posljednjom takvom konferencijom, na kojoj je, podsjeća, sudjelovala zajedno s potpredsjednicom vlade Zoranom Mihajlović i mnogim predstvanicima biznisa.

Naše dvije zemlje su veliki saveznici i dobro rade zajedno. Nadam se da će se taj progres nastaviti i zato se radujem ponovnoj posjeti Beogradu, zaključila je.