Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napadač u Londonu mačetom ranio tri osobe: Ovo je za Siriju

london-napad

Jedna je osoba teže, a dvije su lakše ozlijeđene u terorističkom napadu nožem na stanici podzemne željeznice u istočnom dijelu Londona.

Napadač je, prije nego što su ga svladali i uhapsili pripadnici policije, prema pisanju londonskog lista Evening Standard, vikao “to je za Siriju”.

“Imamo informacije da je jedna osoba teško ozlijeđena i bori se za život, a druge dvije su također ozlijeđene, no nisu u životnoj opasnosti”, rekli su u policiji.

Glasnogovornik policije je odbio to komentirati.

Napad na putnike na stanici londonskog metroa policija tretira kao “teroristički incident”, a motivi muškarca koji je mačetom izbo tri osobe još se utvrđuju. Britanska policija optužila je 29-godišnjeg napadača za ubistvo.

Očevidac napada šokiran opisuje kako se sve dogodilo vrlo brzo. “Čuo sam zapomaganje, ženski glas koji je vikao upomoć. Vidio sam muškarca koji je lovio žensku osobu po stanici”.

Analitičar Graham Wettone za Sky news je rekao kako je istražiteljima sada najvažnija jedna stvar. “Provjeravat će motive iza svega ovoga, odnosno je li napadač djelovao na svoju ruku ili u saradnji s nekime”.

Policija, kojoj je od prvog poziva o napadu do hapšenja trebalo osam minuta, napad tretira kao teroristički čin, a javnost je zamoljena da ostane mirna, ali i na oprezu. Iz ureda premijera Davida Camerona poručeno je da se “situacija i svi mogući novi detalji vezani uz nju vrlo pomno prate”.