Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privremena suspenzija pregovora Turske o članstvu u EU

Evropski parlament

Evropski parlament (EP) usvojio je danas nacrt odluke o privremenoj suspenziji pregovora o članstvu Turske u Evropskoj uniji (EU), a radi se o neobavezujućoj odluci bez pravnog efekta, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalna skupština EP-a jučer je razmatrala nacrt odluke, a danas je za njeno usvajanje glasalo 479 poslanika, 37 parlamentaraca je bilo protiv dok ih je 107 bilo suzdržano.

U nacrtu odluke podrazumijeva se privremena suspenzija pregovora o članstvu Turske u EU zbog, kako je navedeno, okolnosti koje je sa sobom donijelo uvođenje vanrednog stanja u toj zemlji nakon što je 15. jula ove godine teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala izvršiti državni udar.

U odluci je istaknuto i podržano legitimno pravo Turske da procesuira odgovorne za pokušaj državnog udara, te je napomenuto kako za nastavak pregovora o članstvu u EU, u toj zemlji treba biti ukinuto vanredno stanje. U odluci je upućena i snažna osuda pokušaja državnog udara u Turskoj.

Budući da EP nije nadležan za suspendovanje ili prekidanje pregovora o članstvu između i neke od zemalja kandidatkinja, današnja odluka je savjetodavnog karaktera Vijeću Evropske unije i vladama zemalja članica EU-a.

Očekuje se da pitanje pregovora Turske o članstvu u EU bude razmatrano na samitu lidera Evropske unije u decembru.