Produžen mandat Larsu Gunnaru Wigemarku

wigemark34455

Vijeće Evropske unije je produžilo mandate šestorici specijalnih predstavnika EU, uključujući i mandat šefu EU delegacije u Bosni i Hercegovini, Larsu Gunnaru Wigemarku.

Njegov mandat je produžen za 14 mjeseci i trajat će do 31. augusta 2019. godine. Wigemark je na ovu poziciju prvi put imenovan 1. marta 2015. godine.

Mandat visoke predstavnice za Kosovo Nataliye Apostolove je također produžen do 29. februara 2020. godine. Ona je imenovana na tu funkciju 4. augusta 2016. godine.

Ostali predstavnici kojima je produžen mandat su Peter Burian za centralnu Aziju, do 29. februara 2020., Alexander Rondos za istočnu Afriku, do 29. Februara 2020., Angel Losada Fernandez za južni Kavkaz i krizu u Gruziji, do 29. februara 2020.

Specijalni predstavnici EU imaju za cilj da promovišu politiku i interese Evropske unije u određenim regionima i zemljama kao i da zastupaju određene stavove koji su od važnosti za EU.

– Oni igraju aktivnu ulogu u naporima za jačanje mira, stabilnosti i vladavine prava. Prvi specijalni predstavnici EU imenovani su 1996. godine. Trenutno, osam specijalnih predstavnika EU podržava rad visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini. To su šest pomenutih predstavnika kao i i specijalni predstavnici za ljudska prava i mirovni proces na Bliskom istoku – navodi se u saopćenju.